Trigger dengar bayi menangis..

Assalamualaikum ibu2,.sye takde tempat nak meluah. Sya perasan yg sye ni mcm ada something wrong somewhere,. Contohnya sye xbole dengar bayi sye menangis lama2 lagi2 klu sye da pujuk tpi still nangis,. Sye jadi mcm hilang akal,. Sye mudah marah dan menjerit,. Sye takut yg ni effect masa dalam pantang baby sye colic nangis dri pukul 9pm smpai pagi dlm sebulan lebih jgk baru dia ok,. Dan masa tu sye berpantang sendiri,. Start dari tu sye mudah trigger bila dia nangis tak bole pujuk,. Otak akan serabut dan sya akan menjerit,. Sye cuba tahan tpi kadang tak terkawal,. Skrg ni mcm makin teruk,.sye da mula angkat tangan kat bayi saya,. Demi Allah sya syg bayi saya,. Setiap kali sye terjerit mesti sye nangis menyesal dan rasa jadi ibu yg tak berguna,. Sya takut dengan diri sendiri sbab sye da mula angkat tangan,. Bayi baru 7 bulan sye kesian kat baby sye,.

9 Balas

Kesian awak :( rasa nak peluk je awak.... saya faham perasaan awak tu, mesti awak rasa sedih, lagi2 lepas terlepas marah kat anak. Lepas ni awak cuba pegi bilik sebelah dulu tenangkan diri awak, ingatkan diri yg tu anak kita, kecik lagi taktahu apa2, cuma kita lah ibu dia yg dia nak didukung dipeluk. Lepas dah tenang sikit awak baru handle anak tau... kalau husb ada, mintak tolong dia ambek anak dulu. Saya doakan urusan awak dipermudahkan, anak sembuh dari colic n membesar dgn sihat jadi penyejuk hati ibu. Besar pengorbanan kita ibu2 besarkan anak. Good job awak bertahan selama 7bulan ni dgn anak colic lagi, kalau saya lah saya takkan sekuat awak. Awak jaga makan, jaga kesihatan ye. Sekali sekali keluar hirup udara segar n buat benda yg boleh buat awak happy tau. Terus semangat ibu ❤️

1mo ago

Terima kasih awak,.bergenang air mata saya baca komen balasan awak,.nnti sye try tips yg awk bagi,.

Haii mama.. Sy pun sma mcm awk.. Berpantang sndrii.. Smpai hampir nak gilak setiap hri and kdg sy nak tgn kat bby sy.. Paling teruk sy hmpr nak bnuh ank sy sndri tpi cpt2 sy istifar. Then sy bgitau nurse keadaan sy da tk trkawal. Then nurse refer sy ke dr.. Sy mnta dr ubat.. Dan dr bagi sy ubat.. Alhamdulilah lepas mkn ubat tu konsisten then bru sy ada okay sikit... Inshaallah awk ibu yg kuat.. Kita sbgai parent tda yg xsyg ank tpi kdg emosi kita yg susa nak kawal lebih2 kita 24 hrs jga ank kita.. Hug dri jauh tuk awk..

awak, awk tksalah pun,mungkin tuhan tau awk kuat,sis cuba bgi me time diri sndiri supaya rehat tenang,mntk spe ii tlg jaga kan ank kejap ye , mcm sy kdg sy pun trlepws marah jgk mlm ii bila ank sy nngis tknk dipujuk sy try istighfar bnyk ii kalau sy burnout sngt jaga ank sy, sy akan cuba kluar ngn kawan ii sy, ajak suami sy kluar, hntr pngasuh or mak tlg jagakan skjp, supaya kita ada masa utk diri kita ,utk adapt dgn situasion bru kita happy jaga anak kita ,, cuba ye sis, bnykkan doa kt Allah, luah kt suami

Hi mommy.. saya pun mengalami lebih kurang macam sis. Memang hormon selepas bersalin akan terbawa2. Baby saya baru 6m.. saya pernah terfikir lebih jauh dari sis. Kadang2 menangis tanpa sebab. Tapi Allah masih selamatkan saya. Alhamdulillah.. Bila jadi macamtu saya luahkan pada suami. Lepastu baru lega. Suami bantu2 apa yg perlu. Saya pernah tanya pada pakar, rupanya memang gangguan hormon selepas bersalin. Jadi sis perlu bertenang & jangan stress ya.. In Shaa Allah. Moga dipermudahkan urusan sis

1mo ago

Alhamdulillah tq perkongsiannya sis,. Lega hati sye,.sye tidak keseorangan,.saya ingatkan sye ada gangguan jiwa ,. Hari2 rasa bersalah teringat masa marah kat anak,.lagi2 bila dia tidur rasa bersalah tu makin menebal,.tq sis

masih dlm fasa meroyan org panggil. sbb stress atau penat terlampau mmg akan terbawa2 slps abis pantang. smpai anak 2 tahun kot bru pulih perlahan2. tp kalau rasa bahaya mcmtu better kena ada 2 penjaga. means awk jgn jaga sorg2 . kena ajak adik kakak ke teman buat masa skg. sbb kesian kat anak effect dia nanti smpai ke besar .. anak xtau pape 🥺 kita yg kena byk ilmu parenting, tahu kawal emosi sbb kita da dewasa .. bhya utk anak kalau kita selalu mrh dia atau tengking even still bby .

same lah mcm saya dulu...kene lak saya dengan husband pjj...jadi semua bende appointment ke ape...saya pergi ngn baby je..kadang2 dlm bilik tak de ape2 menangis tibe2..mungkin sbb mental penat...badan dah lunyai...tido xcukup...org luar xnampak ape kite hadap...dieorg tau judge je...ape2 pon cuba tenang kan diri..kalo x pagi2 tu bawak baby jalan2 dekat keliling taman...sbb itu lah saya buat...hirup udara segar kan...

husband tau tak?, kalau tau ,nnt kalau dia ada kt rumah , ajak tolong jaga anak, cover time awak tak bole handle. or kalau husband kerja, kalau awak tak okay, g la lari kejap, tarik nafas, chillkan diri dulu, baru amik anak. lepas tuh g keluar jalan2x, anak pun okay, mommy dia pun sama bila dpt hirup udara segar. sbb saya pun kadang mcm tuh, bila kita tak okay, nak handle anak susah, kita sendiri kena chill kan diri dulu.

1mo ago

Tq sis,.ye suami tahu tpi dia kerja waktu mlm dia tolong jaga juga,.sye rasa down bila da termarah anak tu rasa mcm betul2 tak berguna,. Sye syg anak sye,.org lain bole je jaga kenapa sye xbole,.rasa macam gagal jadi ibu,.nnti sye try cara Puan,.ade betulnya jgk sebab sye terperuk dlm bilik je dengan baby,.nnti sye try tq ye Puan

Smoga kita kuat menghadapi. Sy pun dh pernah naik tgn pd anak 7m 🥲 jenis suka menangis jgk

Rupanya sy tak keseorangan.. tetap kuat yee mumy🫂