ANAK TOLAK SUSU FORMULA NAK SUSU BADAN JE ( SUSU DROP )

Assalamualaikum ibu² smua .. nak tnya anak saya 7 bulan lebih dan susu bdn sya drop .. Anak saya asyik tolak susu lembu( formula milk )minum pun 1-3 sedut lepastu dia tolak .. anak nak susu bdn je macam² brand dah try dari murah ke mahal .. Sampai kan anak saya tggu sbb nak susu bdn .. saya xsampai hati tengok anak ngis smpai sedu².. Pernah cirit dan kluat bintik² kat badan .. minum dutch baby dgn frisolac Saya nak minta pendapat ibu² .. Adakah anak saya x sesuai susu lembu ? Please help me .. btw ini anak sulung saya .. Saya buntu sangat² sebab susu bdn dah kurang mkn macam2 supplement utk boost susu bdn .. but drop juga .. susu fm ni saya nak jadi kan tmbahan utk anak syaa tapi dia tolak pula .. please share tips or nasihat .. anything ill take it 😭#ingintahu #pleasehelp #firstmom #firstbaby

5 Balas

ada consult Dr? nak cri susu yg ssuai ngn anak memg susah.. lps tu nak kne tgk anak nk mnum ke x.. susu ade 3 jnis 1) susu dgn gula semulajadi (lactose) yg nie byk jual kt pasaran.. 2) susu dgn molekul gula yg telah dproses mjadi kecil mudah dihadam oleh bayi.. recomended klu baby ade masalah pghadamn, contoh susu NanHa, Frisolac gentlease 3) Susu soy based/ free lactose.. yg nie khas utk yg allergik susu lembu contoh duprosoy, Lactogen free lactose.. Tp susu ibu la yg tbaik, tp klu stress pun akan kacau pghasilan susu jgak..

sebenarnya awak xperlu pon apa2 supplement. cari punca dahulu kenapa susu badan awak drop. awak stress, awak letih, awak tak sihat, awak marah, awak period semua ni antara punca susu boleh drop. macam mana awak boleh rasa susu awak drop. sedangkan baby sentiasa nak susu badan. selagi ada DEMAND (permintaan) dr baby or awak mengepam. selagi tu SUPPLY (penghasilan/pengeluaran) susu badan awak ada susu fm mmg kena try and error. antara tanda2 alahan susu fm mcm yg awak sebut cirit birit, ruam, sembelit, muntah kahak, etc

Sama mcm ank sy. Masa ank 5bulan sy pregnant jd doktor suruh stop menyusu ank. Terpaksa la ikhtiar bg fm. Awal2 mmg ank tknk susu botol dh biasa bf. Sy beli susu fm Pek kecil nk try kt ank mmg hisap sikit je. Try tukar botol puting pigeon tu terus elok dia menyusu botol. Tp susu fm mmg kena try and error la mana yg sesuai. Skrg lactogen serasi dgn dia.

Waalaikumussalam wbt.. mmg akan stres ibu klau dari susu badan pastu nk kenalkan susu formula kat anak, mmg takes time. Klau blh sambil ikhtiar nk bykkan susu badan balik, blh buat allergy test kat baby...nt doc rekomen susu apa sesuai. Klau nk supplemen bantu susu badan byk, p farmasi cari produk yg selamat yg ada kandungan lechitin..

cuba sis usahakan mengurut untuk lancarkan aliran susu tu