Hamil 7 bulan & ngilu di bahagian ari-ari.

Assalamualaikum & hi ibu², Saya ingin menanyakan pendapat ibu², memandangkan saya bakal menjadi first timer mom dan saya sekarang tengah mengandung 7 bulan. Sejak dalam seminggu ni, saya kerap rasa macam ngilu & tk selesa di bahagian ari² saya. Adalah sebab saya dah masuk 3rd trimester memang normal ianya berlaku? Kadang rasa sakit ngilu tu lebih apabila saya nak buang air & baby dalam perutpun aktif bergerak sehinggakan saya berbaring pun rasa senak sikit 😅 Boleh tk ibu² bagi pendapat & pengalaman ibu² sebab saya risau juga bila rasa ngilu kat bahagian ari² ni. #firs1stimemom #kongsipendapat #ingintahu

4 Balas

Sy pun msuk je 28wks sakit ngilu kat ari2 gak. Salah tidur kot aritu bgun tu sakit tulang pelvis ke kaki kiri. mmng x boleh dduk lantai dh skang. payah nak bgun. Solat pun pelan2 turun dan naik. ngilu rasa sendi2 pinggul 😅

8mo ago

Sama dengan saya juga. Saya suka duduk kat lantai tapi bila nak bangun & duduk, menahanlah gigihnya nak bangun dan duduk tu. Bila tidur pun kalau salah position mesti akan rasa ngilu sgt.

Biasanya ada kaitan dgn kedudukan baby.mcm sy jd sakit kat pengkal paha sb rsanya kpala baby salu sblh tu.. bila sy tekan lembut , baby gerak n sakit berkurang 🤭

Normal sis..sy pn alami bnda sme n mse chckup kk dh tye nurse..dy kta normal rse cm tu sbb bby dh mmbsar..dy suruh buat senaman ckit2..renggang2kn otot..

wsalam. ini normal bila dh masuk 3rd trimester. akn berkurangan bila bby lahir nanti

8mo ago

Terima kasih atas respon dari ibu ❤️