Kaki bengkak

Assalamualaikum ibu2. Saya hamil masuk minggu ke 20. Kaki saya sudah mula bengkak. Normal ke? Orang kata biasanya masa 7 bulan ke atas baru kaki bengkak🥲

5 Balas

Samalah, cuma saya perasan kaki saya akan bengkak bila saya berjalan jauh dengan bila saya buat kerja rumah yang memerlukan tenaga. Alhamdulillah sekarang dah kurang, minta tolong suami urutkan. Tinggikan kaki masa tidur, guna compressed stocking bila berjalan jauh untuk elakkan darah beku kat bahagian kaki, elakkan berjalan banyak, kurangkan buat kerja berat.

sy 21 minggu. start bengkak masa perjalanan balik kekampung hr tu... pdhl dh banyak Kali berhenti.. sakit nak pijak lantai,mmg kene pakai selipar dlm rumah. sepupu Pon pelik sbb kaki sy dh sembap awl😌

Lain org lain pengalaman. Saya 2 kali pregnant tak pernah langsung kaki bengkak. Kkdang faktor berat badan atau lain2. Jangan risau.. Kalau teruk g je jmpe doc.

Sm dgn sy,, sy start bengkk kaki terutamanya bahagian buku lali masa kandungan 16 mggu .. ni masih bengkak dgn jayanya 😅

mayb xnormal. perlu periksa bp n urine. tidur tinggikan kaki dr paras jantung