Bayi umur 4 bulan

Assalamualaikum hai sume saja nak luah sikit.... Kak ipar saya tak habis2 banding kan anak saya dgn anak dia.Anak dia dah 2 tahun dah juga cucu pertama.. Di setiap convo mesti dia bandingkan... Contoh berat anak saya, warna kulit anak saya, kuku, rambut... Saya sampai rasa annoyed sangat tapi husb buat endah tak endah je... Pernah saya luah dkat husb tapi dia cakap saya condem kakak dia hmmm, saya tkthu la kalau org lain rasa yg sama ke tak tapi kita semua ibu ibu suka ke anak kita dibanding bandingkan. Apa pendapat uolls.. #ingintahu

10 Balas

Biasa tu awak. Sebahagian dr kita sbg ibu2 mmng akn jumpa org mcm tu. Sy sendiri pn kdng kecil hati ipar sebutkn fizikal anak berulang2...sampai 1 masa tu sy jawab jahat sikit supaya dia terdiam sampai ke liang lahad,."takpe gigi anak sy jarang ,asalkn dia pandai jaga mulut ,x mengata org dan tahu erti jaga perasaan org bila bercakap." Awk fikir je baik2 utk senangkn hati awak ye ,.supaya awk x stress. bila tengok org bandingkn anak ,awak ambk tu sbg motivasi utk awk didik anak awk dgn baik ,lagi2 bab adap. dn niatkn dlm hati ,klu awak x kan ikut perangai org mcm tu bila jumpa mana2 org terdekat yg ada anak. 1 je awk kena ingt ,apa yg org kata tntng anak kita ,.cakap je Alhamdulillah....1 masa nanti awk akan nampak ,perbezaan anak awk dgn dia...janji awk dgn pendirian awk sendiri ,dn jgn ikit perangai burok ibu2 mcm tu ,ok. saba ye. Allah syg dgn org yg bnyk d uji. jaga emosi awk ,hati awk. k. sy ckp nie pn ,utk bagi semangat dgn diri sendiri jugak.

ada je org macamtuu. kadang org tua2 pon centu jugak. mil saya suka bandingkan cucu dia dgn anak2 jiran lain kadang yg baik kadang yg tak. iye kan je. dia nk ckp didikan dia jagaan dia betul la tuu. awk iye kan je. kalau dia nasihat pon iye kan je. kita mak kita lg tau apa yg terbaik untuk anak kita. kadang kat anak dia menjadi kat anak kita tak menjadi. di bukan pakar. tu je suami awk tuu adik dia mmg akan backup akak dia, padahal kakak pon first time mom. kadang ada suami yg tak faham hati isteri dia rasa kita cari salah family dia je. pada saya simple je, perkembangan anak lain2, takda point pon nk membanding2kan. sbb tu tak menunjukkan ajaran kita paling betul dalam mendidik anak. saya lg suka dgr parents cerita perangai anak2 lain sebaya anak saya so saya boleh ambik ilmu/pengajaran dr didikan mak ayah tanpa condem anak org.

Rasanya semua ibu2 di sini pernah rasa mcm nie. Even sy sendiri pun pernah merasa. Anak sy dibanding2kan dgn cucu2 MIL yg lain. I dont even care to bother at all! Kalau kita layan kita yg meroyan. Sbb kita akan teringat2 lpastu mulalah kita nk paksa anak kita itu ini/ nk dress up anak itu ini. So, what i did, i just buat2 x dgr n buat2 die x de kt situ kalau MIL mula berckp itu ini pasal anak sy. Kalau boleh family function nie kurangkan lah kalau dah selalu berjumpa antara satu sama lain, boleh bergaduh jadinye. Until at 1 point, my MIL x boleh ckp apa2 dah pasal my baby sbb my baby is doing very great. Her growth is on point.

2y ago

Awak x de salah apa2 pun kalau campur susu badan & susu formula. Klau awak dgr ckp MIL awak sampai kesudah x akn habis isu nie. Awak buat apa saja yg terbaik untuk baby awak. Sy pun bekerja dan sy juga campur susu badan dan formula. Biras2 & ipar2 sy boleh kata 5 org dr 7 adik2 beradik suami semuanye stay-at-home mom. Dan mereka semuanye fully breastfeeding. Kalau sy dgr apa MIL bercompare2 nie smpai kesudah anak sy akan mati kelaparan sbb susu badan sy kurang. After all awak apa yg baik parenting nie? Apa maksud sebenar parenting yg terbaik? X de penjelasan untuk parenting yg terbaik. Mgkn family nie parenting die terbaik untuk anak die, tp bukan terbaik untuk anak kita. Same goes vice versa. Its oky awak. Apa awak rasa terbaik untuk baby awak, awk teruskn saja.

sabar la sis... saya pon macam tu... ada orang banding2kan anak saya n anak dia... dia asik cakap anak saya kurus anak dia gemok... asal jumpa itu je dia ulang2 cakap.. last2 saya cakap xpelah anak kurus ni senang nak gerak.. perkembangan laju n lebih bijak...huhuhu.. ada lagi teruk pernah kena bandingkan kononnya anak saya tu xlah comel sangat.. comel lagi cucu dia... haiihh sabo je lah... macam tu lah mulut orang kita xleh tutup... maka sabar je lah.. moga berkat sabar kita tu Allah angkat darjat kita... n yang paling penting jagalah n didiklah amanah yang diberi sehabis baik moga menjadi syafaat kita di akhirat kelak

anak sulung sy pun selalu kena dlu dengan mil. asal bawa jumpa je, dia ni kecik, kecik, kecik.. last2 sy decide utk tk selalu ke rumah mil. kalo suami nk prgi, dia prgi je dgan anak. sbb sy tknk dgar mulut mak dia tu ckp psl anak sy. bkn tk prnh tgur, tp mmg sejenis suka mengata org. skrg kalo jmpa pn, sy bnyk diam. sbb bnyk mkn ht dgan cara ckp dia.. semoga Allah tk jd kn sy org mcm tu..

Tk fhm jgk dgn org yg suka bnding2 kn mcmtu, kelebihan masing2 kn, tk ptot jgk tu, spatutnya kluarga sokong antara stu sma lain kn, ygtu buat kita rse down, jgn risau sis, ank awk pn ade kelebihan yg die tkde, sy pn mcmtu, ade org bndingkn dri segi kulit, yelah mentang2 dia dpt cucu kulit cerah🙄

mak sy haritu pun bandingkan ank abg sy dgn adik sy. lps sy tegur mak jgn bandingkan antara cucu alhamdulillah mak dah tak buat dh. sis takyah ngadu dekat suami, sis kata direct je dkt akak ipar tu. biar dia rasa.

Klau sy mmg sy jwb balik " oh pstu dh knp? Mmg klau lahir ank nk kna sma ke? Kang sma kak jgk meroyan 🤣🤣🤣

sis cari buruk anak dy pulak.. mengata lah balik, baru ada akaii 😂😅

lantakkan org cmtu..asalkan anak kita sihat