Ubat tambah darah

Assalamualaikum ,hai nak tanya . Saya da week 10, Dan hb pun okay 13.. tapi kk bagi ubat zincofer juga utk tambah darah . So, Wajib ke tak makan ubat tu? Boleh tak saya gantikan ubat tu dengan amalkan makanan yg tggi zat besi? #ingintahu

7 Balas

Sis ubat tu wajib makan.. sbb dia ada mcm2 vitamin.. paling penting acid folic utk baby.. dia bukan utk sis.. tp jugak utk baby.. kesian baby sis.. xckup zat nnti.. sy xleh makan zincofer, tukar mkn iberet (dokter yg bagi) Dlm tu dh ada zinc , acid folid semua.. walaupn ok sikit dr zincofer, tetap makan demi baby.. Dkt kita mybe xda apa2 effect.. tp dkt baby? Nauzubillah.. harap kandungan kita baik2 aja

1y ago

saya okay mkn supp, tp yg zincofer mmg xble telan lgsg , jadi pening Dan muntah. huhu . ada tak supp lain yg ble gantikan zincofer tu 🥲ade yg kata bole gantikan dgn obimin ..

wsalam.. sy slh seorg yg x amalkan ubat zincofer.. haha.. sebulan dua je sy mkn ubat tu. jgn kecam sy ye. alhamdulillah xde beza pn sy ambik atau xde ambik ubat tu. sy cume amalkan mknn sunnah, susu, buahbuahan je. sekadar kongsi je.

1y ago

Saya pon makan zincofer akan pening loya terus muntah, muntah takpa tapi bau rasa ubat tu di tekak lepas muntah tu ya allah, jenuh kumur mulut, sebelum ni obimin tapi dh bertukar zincofer sbb dr kata obimin dh tak kuat untuk saya jd dia tukar zincofer pulak, tapi nanti saya akan bgtau yg saya tak sesuai zincofer, ada rezeki sikit saya nak try beli ubat di farmasi sangobion ka maltofer ka

Waalaikumsalam, wajib mkn sis nt hb drop semasa kandungan makin mmbesar, vitamin lain pun kurg nt, makin mmbesar bayi mkin perlu tu. Tp klu rasa after effects yg truk cth muntah2, pning truk , ubt tu mgkin xsesuai blh minta tukar ubt lain k.

1y ago

tu la mmg dpt effect tu skg, ade yg kata bole gantikan dgn obimin .. tp x Cuba lagi

Dr kk saya pesan kena makan start 12weeks walaupon masa 10w hb saya 14. Dr kata nanti 12w hb akan turun and zincofer tu membantu. Dan betul, checkup 14w hb saya 12, kalau saya tak makan zincofer tu rasanya turun sampai 10 agaknya

1y ago

saya skg 10week, Da kena bagi makan zincofer tu. huhu . kalau sya hold skejap supp tu,tggu 12week baru ambil zincofer mcm kk pesan kat awak, bole kan 🫣🫣

waalaikumsalam, bagi sy memang wajib makan ubat tambah darah. sbb bkn utk naikkan hb je, bnyk lagi kepentingan lain. nnt lepas bersalin kita bnyk kluar darah. so ubat tu penting utk kita.

1y ago

bnyk je lagi pil yg boleh gantikan zincofer. try iberet atau obimin

Ikut je apa kk bagi.. Telan ja.. Supplements takpa je masuk badan. Bukan ubat

1y ago

hahaha , saya ni okay je makan supp , tp tu la zincofer ni buat pening dgn muntahhh🥲

wajib makan. zincofer bukan utk hb je.