HB LOW. BERAT NAIK.

Assalamualaikum. Hai mommies. Saya 20w preggy. Smlm check doktor. HB low dari 11 ke 9. Berat pulak naik 3kg dri 47 ke 50 dalam sebulan. Nurse kata kemungkinan boleh mendatang kan cacat ke anak. Trkjut saya dia ckp mcm tu. Betul ke smua? Ada cara utk atasi atau utk naik kan HB tak? #firstbaby

5 Balas

Puan jgn risau. Saya pun hb low tapi berat naik normal. Saya makan iron tablet dari obimin,maltofer sekarang makan iberet 2 kali sehari baru naik 10.3 dari 10. Buah jambu, buah naga,kurma, kismis, bayam, kerang,ikan cencaru semua saya makan tapi hb tetap mcm tu, sampai doctor buat iron study tapi result normal.sekarang doctor buat MCH pulak. try la makanan yg saya cuba tu or tukar ubat iron puan. Sebab result kalau hb low anak boleh terbantut pembesaran,try pergi details scan nanti,if pembesaran baby normal should be takdak masalah, cuma pihak kk risau sebab kalau hb low masa bersalin nanti boleh tumpah darah, itu je puan. Usaha and tawakal, inshaaAllah takdak apa apa ☺️

hai awak, sy pun pernah naik berat 4kg dlm sebulan. n hb turun dr 12.5 ke 11.7. pastu saya kena datang ke klinik tuk check bp n kencing seminggu dua kali.. selama dua minggu down juga la.. then jaga makan dalam tempoh dua minggu tu.. saya kurangkan nasi, lebihkan makan sayur.. memang x puas la mkan 🥺 paatu lebihkan buahan jambu batu , buah naga... lepas dua minggu berat sy statik je, tapi hb saya naik ke 12.2 (saya pun baru tukar ubat lepas hb asyik turun) skang consume maltofer jenis syrup, sebelum ni makan zincoffer muntah. tapi sekarang saya start risau balik sebab berat saya syik naik je... (next check up 21/6) so x tau la macam mana nanti ..

1y ago

maltofer syrup bau dia sedap. bau cream tapi saya telan tutup hidung sebab tak suka bau dia lepas telan (susah nak explain, mungkin saya je kut).. so saya cepat2 minum air perahan lemon untuk potong bau tu. so far saya okay je sebab tak muntah dan pening

hb low mmg bahaya sis.. untk msa skrang bnykkn mkn mknan untk tmbh darah jgn skip iron tablet . mcm buah sllu la mkn buah naga dn jambu batu .. in sha Allah next appoinment nti naik laa

Hb low bnykkn makan mknn yg menambahkan hb… mcm kerang… sayur bayam merah… … @ beli mcm ma mariam untuk hb

Bp ke hb

1y ago

maaf maaf. saya typo. hb 😂😅 tapi yg lain rasa nya faham 😂.