Bayi baru start makan(6 bulan)

Assalamualaikum hai korang... Anak saya baru start makan bulan ni.. Baby baru kenal makanan kan takde la banyak sngt dia makan dlm 2-3 suap but still ok la... Tapi baru2 ni dah kene tepek orang cakap anak saya" tak pandai makan" 😅"makanan tak sedap kot" saya rasa makanan mmg takde yg sedap pun? Baby baru mula makan kan? Tapi saya senyum je bila org cakap cemtu... Dalam hati ni Allah je tahu apa yg kita rasa... Kita ni mmg nak kene puaskan hati orang je ke? Even suami saya pun tanya soalan mcm tu ye tapi takde pun nak tlg pape letak smua di bahu saya, anak tak pandai semua tunding jari pada" mak".padahal benda tu sepatutnya lalui sama sama... Entah lah... Saya mampu luah kan kat sini je, apa pendapat korang? #firstbaby

7 Balas

bwk bby tu depn org yg bnyak bunyi tu . hdapkn kmbing golek sekor.. suh bby tu kekah.. tgok...sapa yg pengsan kne serangn jantung🤣🤣.. ngat bby ni ape.. klu mkn 2,3 suap tu mujur.. mula² kne bbur kosong tawar.. sehari demi hari...slow² tingkatkn kuantiti.. bila dia dh serasi bnyak.. bru lh buh syur sejenis.. tu pn...masih kne tawar hebeh lg.. bukn bleh tagak trus lauk pauk.. nk jdinye sembelit.. bby susah.. mk lg susah.. bila dh serasi ngn syur.. bru bg ikan .. ok ikan.. tmbh ayam.. ayam ngn dging kne try n error.. bby yg kalah.. bleh jd smbelit.. nk msak buh garam gula klu xsilap umur 2thun.. klu saya slah tolong btulkn... bukn men hentam je.. klu kne bby perut lasak.. boleh lh bg mkn ayam grill.. dging grill 😪😪😪. kiter xsusah.. org len plak yg susah

baby 6bulan mmg la mkn x byk lagi. die ingt bby mkn mcm pekerja contract ke ape 3 4 pinggan. bru 6 month nak expect apa? xkn 6month dh nak bagi nasi kandar kuttt. standard la bubur kosong dlu. nnti dh msuk 6m2w ke 3w bru ltk puree sikit ke. sayur sikit ke. ape yg pelik2 manusia nii. suami awk tu sbnr nye xde ilmu psl pemakanan bby. awk kena bagi dia baca article ke ape ke. cerita dgn die. bby besar gini boleh mkn ape. knpe kena mkn tu dlu. knpe tu knpe ni. awk xboleh expect husband tau sendiri. sbb die bukan mcm kite mak2, yg suka nak membaca google research bwk anak jumpe doctor suke bertanya. dia tau bby dh boleh mkn. tapi boleh mkn apa die x tau pon.

1y ago

🤣🤍

Eh kenapa orang tu? Toxic. Awak abaikan je kata2 orang. Bykkan baca artikel berilmiah pasal pemakanan bayi utk elak awak fikir bukan2. Kat apps ni pun ada, so bila org cakap macam2 rasa down baca artikel baru puan ade motivate yg mereka tu salah. Btw baby mmg kena makan yg rasa original tanpa perasa. So takde istilah tak sedap ye. Bab tak pandai makan, baby perut dia kecil, dia baru nak ada kemahiran makan & usus dia baru nak boleh terima makanan solid, selama ni usus terima susu ibu je kan. So mmg la anak makan sikit. Relaks k, jangan stress2.

Waalaikumsalam, Puan. Pendapat saya, Puan abaikan kata kata yang negatif. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Hahaha saya kalau ada yang bunyi bunyi begini, memang saya tak layan. Saya diamkan je. Nanti orang faham faham sendiri yang saya malas nak layan. Mengenai suami Puan, Puan harus banyak berkongsi ilmu parenting. Sekarang ni banyak dalam bentuk gambar info graphic, short video, etc. Puan share sahaja link tersebut ke suami, Puan. Lama lama nanti faham la suami.

awak join group fb happy baby foods malaysia. dekat sana bnyk info menarik yg awak boleh dpt psl pemakanan baby. dan awak boleh dpt fakta, fakta tu awak pergi tag husband awak utk dia baca dn hadam kan. awal2 mmg mknn baby xde rasa. no sugar no salt. ☺️

Normal la bby bru start mkn 2-3suap,,xkn kasi makan semangkuk besar tu bg dia hbis,,sy kdg2 geram dgn org yg pemikiran kolot sgt ni,ank org suka hati org la mcm mna dia handle kan

baby 6 bulan makan mmg sikit je