Bersalin Anak Pertama Tanpa Gunting Episio di Kelantan

Assalamualaikum dan Hi semua ?, siapa di sini ada pengalaman melahirkan di Hospital KPJ Perdana Kota Bharu atau KBMC? Saya tengah mencari doktor yang setuju tidak lakukan gunting episiotomy untuk kelahiran pertama. Dengar cerita Hospital Kota Bharu dan HUSM WaJIB gunting, betul ke? Terima kasih semua

2 Balas

Bergantung kepada saiz baby tu sis. Selalunya doktor gunting ni sebab nak elak daripada terkoyak. Kalau koyak boleh jadi koyak banyak dan besar lagi bahaya so better gunting. Doa je sis nak bersalin nanti tanpa koyakan.

4y ago

Terima kasih 😊