Pertanyaan dan Persoalan yang menjadi tanda tanya? Kepada Ibu2

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Sy baru menjadi ayah dlm 4 hari.. Ingin meminta pendapat dan isi hati ibu2 di sini. Wife Sy bru lepas bersalin normal anak pertama. Tp pengalaman dia menjadikn dia trauma, terhadap LR disebabkan dia koyak bnyk ibarat disiang ikan dan ditekan perut (Katanya). Selama 4 hari Sy digelar ayah, sy terasa hati, sedih, x dihargai atas segala bantuan dia dlm pantang. Sy membantu dia menyiapkan baby, papah dia kemana2, dptkn mknan, pentingkan urusan dia. Tp dia marah, dan x gembira, seperti Sy diabaikan. Sy seperti tiada kegembiraan, letih, lemau. Kerana terlalu mementingkan dia. Persoalan dan pertanyaan Sy. Hanyalah ingin pendapat, dan kata semangat Dr Ibu-Ibu sekalian untuk lebih memahami Wife Sy, dengan pengalaman yang dh dilalui. Untuk Sy lebih fokus dan abaikan segala rasa di hati nie. Terima kasih. #firstbaby #1stimemom

1 Balas

waktu pantang mmg emosi ibu mmg kelaut. Xboleh nk predict. Dengan culture shock lg tetibe waktu tido berubah, ank menangis, proses menyusukan yg bkn senang, bdn sakit2. Tanya la mana2 ibu yg pertama kali melahirkn, msti diorang rindu moment2 sblm ank ada. Ada wktu tido yg tetap, wktu makan yg tetap, boleh suka hati nk buat apa je. Bkn xbersyukur dgn ank, tp perasaan tu mmg otomatik ada. Sbb kepenatan dgn mcm sy ckp td, culture shock. So encik sbg suami kena cuba bertolak ansur dgn isteri. Mmg encik letih nk melayan dia dan x cukup rehat, tp percaya la isteri lg penat. Sakit melahirkn pn x hilang lg, ditambah lg dgn sakit menyusukan. Belum lg bengkak susu dan puting luka. Sy ank 2bln baru dpt adapt sepenuhnya dgn perubahan dan dpt manage masa dgn elok. Wlupn suami 24hrs ada dgn sy wktu pantang dulu sbb pkp, tetap jgk sy menangis. Rasa sedih ank menangis xdpt nk pujuk, rasa stress susu x byk, rasa useless bila ank xnk menyusu dgn sy, rasa letih x ckup tido, trauma bila ank menangis. Mmg emosi wktu pantang ni bercelaru. isteri encik belum fully adapt sbg new mom. Keep bg dia support.