Contraction Confused!

Assalamualaikum dan selamat malam... Bagaimana rasa contraction?? adakah rasa macam nak sengugut..tiada pengalaman bersalin ini anak first..sebelum ni memang sakit bahagian ari² dan celah kelangkang dr cakap normal. Sekarang 32 weeks bila baby gerak and menendang normal ke rasa tendangan tu sakit dan rasa mencucuk dan macam sengugut? Bila baby tak tendang tak rasa...sakit pinggang cramp tak da..tapi ada keluar keputihan macam kekuningan..itu contraction or tanda bersalin ke? Maaf ayat terabur..#ingintahu #firstbaby #bantusharing #pleasehelp #1stimemom

2 Balas

Persoalan yg sama dgn sy sebab sy tak pernah alami senggugut. Bila dah rasa baru tahu. Contraction yg rasa bermula dengan sakit perut mcm nak buang air besar, tapi takde keluar apa2. Tapi memang sakit sangat sampai kena kawal nafas. Dia datang konsisten. Tapi bila bukaan dah 7-8cm. Sakit perut tadi tu macam beralih ke pinggang & belakang badan. Bila baby makin besar memang dia akan tendang kuat ☺️ Kalau mommy risau tentang keputihan jadi kuning atau luar biasa, cepat jumpa doktor ye sebab kita tak tahu apa jadi kat dalam

3y ago

alhamdulillah dah selamat melahirkan baby pada june21

kalau keputihan warna pelik yg kite x biasa tgk, better refer kt hospital/klinik cpt2. sbb saya mase saya 8 weeks, saya tekena candida, pastu dr bg ubat insert dgn cream. skrg dh 29 weeks, berkurang dah...

3y ago

alhamdulillah dah selamat melahirkan baby pada june 21..