5 minggu 5 hari

Assalamualaikum & Hi, boleh tanya untuk awal pregnancy ini memang normal untuk kita rasa cramp perut tiba tiba seakan simptom sengugut ke? Breast pun akan rasa bengkak dan sakit sikit sama macam simptom nak period. Dan normal ke kalau badan kita akan rasa tak sedap, rasa sengal badan di certain area? Yang paling selalu rasa sengal belakang badan atau pinggang 😅 ##pleasehelp #ingintahu #firstbaby

10 Balas

Sama sis, tapi saya takthu yg saya ni pregnant tu g urut orang tu nyak badan saya. Jadi bila thu pregnant jadi takut tu g hospital then mereka say klo sakit biasa tu tnda awal kehmiln n if sakit sangat n smpai bleeding tu mksdnya mengandung luar rahim. Takut sangat. Smpai dia amik ujian darah. Tapi ai xpergi yg kli kedua sebb i yakin baby i okeyh je. Takut nnty mcm2 hspitl ckp sampai kena warded.

1y ago

Haii sis saya macam awak laa..bila repeat ambik darah kali ketiga saya taknk pergi sebab masa yang kedua bhcg saya naik..tapi scan perut dan bawah tak nampak kantung lagi..awak sekarang macam mana yer??

Normal kot.. sy pn, dh masuk day 5 rasa cramp mcm nk period.. sakit perut mcm nk berak tp x berak pn.. baru test dua hari lepas positive.. first baby jugak 😬 but kalau ada vaginal bleeding and cramp tu severe, kena g scan.. takut ectopic pregnancy..

1y ago

Sama … tak ada kantung lagi

waalaikumussalam. rsanya normal kot sb sa bru check 3 hari lps n result positive.. hr ni rasa mcm ada symptoms nak period. breast sakit sikit, sakit cramp2 area abdomen, sakit pinggang bahagian blkg, lenguh2 badan dan kejap2 lapar 😅.

1y ago

😆😆😆

normal sis.. sy skrg nk masuk minggu ke 10 pun still ada cramp2.. so kalau cramp tu just rehat or baring jgn paksa diri. yg penting jgn urut2 perut just rehat je nnti cramp tu hilang

Normal je tu early pregnancy symptom cuma kalau sakit perut terlampau atau berterusan lama sngt kena pg jumpa dr untuk scan takut ada masalah lain..

Normal je sis, simptom period dgn pregnant ni same. In case perut rase cramp sgt smpai kluar spotting better terus pergi hospital.

Wsalam... Sama week dgn sy sis.. Simptom pon lebih kurang sama jugak.. Sedang mengalaminya skrg... Tggu 8w baru nk pi scan 😊

sama mcm sya rsa prut cramp juga rsa mcm nk sngugut gtu tapi x la sakit breast pun mcm sensitive skit 😢😢

saya pon sama, bukan stakat perut cramp, jari tgan dg kaki pon trasa effect nya

normal saya 6w ni tengah alami benda yg sama macam sis ,