Anak belum pandai merangkak

Assalamualaikum. Anak sy umur 1 tahun belum pandai merangkak, normal ke? Bila nk bergerak, dia meniarap dulu pastu gerak ke depan dgn perut dia. #ingintahu #pleasehelp

1 Balas

Waalaikumsalam. Ya, normal Puan. Apa yang anak Puan mampu lakukan sekarang telah masuk dalam fasa merangkak. Apa yang penting dan perlu dirisaukan ialah apabila usia anak Puan mencecah 18 bulan (1 tahun 5 bulan) tapi masih belum boleh berjalan, perlu rujuk dengan pakar kanak-kanak ya. Masih ada masa lagi untuk stimulate dan melatih anak. 😊 Jika risau Puan boleh ajukan soalan kepada doktor/nurse semasa checkup anak yang ke satu tahun.

1y ago

Sama-sama 😊