Alergi manisan

Assalamualaikum.. Ada x dekat sni ada pengalaman anak alergik benda2 manis..kalau dia makan atau minum makanan manis terus naik biji2 merah dekat kulit..stakat ni yg sya tahu anak sya alergik Susu fullcream, coklat, buah oren sunquik, anggur dan mcm2 laa yg manis2 termsuk buah juga.. Anak baru setahun Ada cara x nak atasi yee sbb sya dah cuba mcm2 cara nak naikkan berat dia tpi manis2 dia alergik pulaa.. #seriusnanya #firstbaby Harap sesiapa ada pengalaman sila kongsi..

5 Balas

bykkan bg anak makan protien. untuk build up muscle dan tulang die. anak sy main makanan die mesti ada 2 protein, 1 protein sayur, 1 animal protein. Dr die start makan dah train 2 protein nie. Bykkan sayur sayuran juga. bg sayur sayuran yg tinggi zat besi mcm brokoli, beet root, kale. benda2 yg manis boleh elakkan dahulu since baby bawah 2 tahun.

2y ago

Hari2 dia makan 3x shari dgan lengkap protein telur dan sayur brokoli, carrot, saderi,pakcoy.. Ni benda wajib sya campur dlam mkanan dia,. Tpi ttap berat x naik2 dan pakar pemakanan pun xtahu punca kenapa x naik 😅😅.. cuma buah2 pun yg manis xboleh terima.. Bgi susu fullcream sbb dah stahun nak sulam2 dgan susu bdan sbb tgah pregnant tpi alergik terpaksa smbung susu bdan juga😢😢😢.. Ad x cara lain nak naikkan berat tu

cara nak naikkan berat bukan dgn makan manis. yg dia alergik, tak perlu bg lg. boleh ke klinik/hospital utk dptkan test alergi. buat masa ni bg makanan yg dia familiar saja, pelbagaikan. kena guna "no sugar/salt" rules sbb baru setahun. kalau nak kenalkan, kena berkala & kuantiti yg sedikit.

2y ago

Umur stahun daa boleh buat test erk.. Kalau boleh mmg sya nak cuba buat.. Skrg mmg dia makan no salt no sugar jer tpi buah2 pun ttap juga x boleh makan kalau manis, susu tu guna untuk msak pun sma ja asl makan terus naik biji2..

kalau ikutkan baby setahun masih makan no salt no sugar sis. tp kalau buah tu kena try & error la kot. cuba tanya nurse masa checkup. boleh try bg makan cheesedale jugak

2y ago

rasanya boleh minta advise doc kot sis. risau juga nak try2 makanan ni sbb kecil lg kan. anak buah saya dulu 1y+ doc advise tambah minyak dlm makanan dia utk naikkan berat. tp lain badan lain penerimaan. apa2 better consult doc dulu

bykkan protein

Alahai kesiannya

2y ago

Itu laa sya pun buntu nak buat mcm mna dah😅.. Tpi ttap semangat nak naikkan berat dia dgan hilangkan alergik dia tu.. Ksian naik biji2 gatal2