DVT provoked pulmonary embolism

Assalam..nak tanya ade ke ibu2 yg menerima nasib mcm sy lepas bsalin ade DVT pulmonary embolism ke?ada peluang utk sembuh tak mcm dulu?sbb rase down sgt2 bila xdpt mkn itu ini..sampai bacaan julat darah menurun sedikit bila 2 mggu lps bantai je mknn tanpa selidik dulu kandungan makanan ape:.😢 walaupun dh hampir 3 bln survive dgn ubat yg d berikan oleh doctor..takde skip ubat langsung supaya nak sembuh mcm dulu..paling sedih bila doctor dh pesan awal2 tidak boleh pregnant lagi untuk masa akan datang..tidak disarankan sbb blh mmbawa risiko tggi utk diri.. #haruskuatuntukanak

1 Balas

knpa dktr ckp xblh pregnant? ish2.. sy ada history pulmonary embolism. tp ni 1st pregnant sy. sy kena ambil injection clexane hari2 smpai la waktu bersalin nnti. lepas bersalin nti blh stop ubat tp klau drh beku msih ada, mkn ubat ikut dktr bg tp msih blh mengandung pd msa akn dtg. cuma kne ambil clexane dri awl pregnnt selama 9 bulan. di oversea bnyk kes mcm sis.

4y ago

elok dgr kata pakar, jaga bmi dan rancang dlu. bila agak2 da planning nk mngandung lgi, awk mintk nasihat pakar. dia lebih tau keadaan awk nti.. jgn stress2.