Direct breastfeeding

Assalammualaikum semua. Sy skrg sudah mula sakit tekak dan kemungkinan akan terkena selsema dan batuk. Sebab anak sulung sy skrg tgh selsema dan batuk. Soalan sy, jika sy terkena penyakit tersebut dan sy mengambil ubat batuk dan ubat selsema, boleh ke sy direct feeding baby sy? Utk pengetahuan semua, baby sy baru berusia 23 hari. Sy risau ada side effect dan sy risau baby sy juga berjangkit selsema dan batuk.

1 Balas

Boleh ambil ubat, tapi pastikan ianya sesuai untuk ibu breastfeeding. Boleh consult doc @ pharmacist. Extra care jaga kebersihan, spt pakai mask, cuci tangan sebelum menyusukan baby, elakkan kiss baby buat sementara waktu.