Rancang nak tambah anak lagi

Assalammualaikum selamat pagi semua..anak saye dah masuk umur 1 tahun 10 bulan.. Bulan 8 nanti dh 2 tahun.. Saye dengan suami rancang nak tambah anak lagi.. Tapi saye takut.. Takut tak mampu nak menjaga nye nanti.. Saye nak tanye ibu2 yang anak 2 tahun dh ade adik perangai anak yg 2 tahun tu macam mane? Boleh terime kehadiran adik nye tk? Banyak ragam tak lepas dah ade adik? Anak saye sekarang memang saye yg jage 24 jam dia rapat dengan saye.. Sekarang tengah fasa melasak.. Kene ikut cakap dia je..nak kasi dia adik pn jadi was2 takut ibu nye tk mampu nak kawal emosi & tk cukup tenaga nk menjaga nye😅#firstmom #bantusharing #pleasehelp #ingintahu #kongsipegalaman #kongsipendapat #ibumuda #ibumudaanak1

1 Balas

Maaf , saya pun baru bakal jadi ibu tapi pengalaman tu ada la sebab mak saya mengasuh 3 beradik so serba sedikit tau laa . Mcm mak kpd 3 budak jagaan , dia banyak bercerita tentang si adik kpd si kakak (6y/o) . Dia main peranan effect brain anak dia dgn baik . So si sulung bila dtg rumah kami , dia bercerita akan dpt adik , kena jadi anak baik dgr cakap . Takboleh nakal , dlm perut mama akan ada baby . Bila lahir besar sikit si kedua pulak lelaki (4y/o) & lasak then mama dia pregnant lagi . Mama dia tetap brain anak dia bgtau mcm mana dia buat dekat si kakak . So dua beradik tu bila dtg rumah berebut untuk story pasal baby baru . Dari awal dtg ke sekolah hingga petang parents diaorg dtg pun benda yg berulang cerita . Kdg smlm atau benda lepas mereka ingat ke mana pun bercerita . Ni adik ke3 dah lahir , biasa la si kakak brain adik pulak jadi abang baik kepada si adik . So far , si kakak & si abang memang dgr cakap bila si adik tidur , mandi , waktu borak . Mereka akan jaga , biasa la kalau berebut nak jaga mak saya pun pening asyik gaduh . Satu lagi , bila sakit . Masing2 takan keluar rumah , jauh drpd adik beradik takmau bg jangkit , dgn kami pun . Bila tanya tak sihat , kena jadi budak baik takboleh nakal .

2y ago

Bagus cara ni..saye akan cube macam ni nanti..moga2 menjadi lh.. anak saye ni kuat cemburu..saye dekat dengan ayah nye pn dia tk kasi😅nanti ade adik tk tahu pulak cemburu nye macam mane..hehehee