Baby asyik mengeras

Assalammualaikum... Saya tengah mengandung 25minggu... Kenapa ye baby selalu mengeras.. dah 3 hari baby asyik mengeras jew.. xboleh buat kerja lebih sikit mula la... Pinggang pun sakit celah kangkang sakit...#seriusnanya #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

2 Balas

hm sama la kita sebiji. saya 26w. minggu ni perut asyik mengeras ja. pakej sakit pinggang, sakit belakang, celah kangkang slalu sakit belah kanan. nak gmbarkan mcm mana pun taktau tp bila jadi ja mmg rasa sakit tu. haritu saya ada kemas dapur, ingt sbb tu jadi sakit belakang. yg sakit kangkang tu ingat sbb bersama suami. tp tak bersama pun ada ja kadang ttiba rasa sakit tu tarik. saya baca ni tanda2 contraction. taktau la kalau ada langkah berjaga2. slalu kalau perut mengeras saya usap2 ja perut tu. risau jugak la takut jadi apa2 sbb ni 1st pregnancy saya

3mo ago

betul wak. kat celah kangkang tu sakit ya allah... nak melangkah pun sakit... saya xad bersama pun dengan suami sama je... mngkn bnyk buat kje rumah.. bila ddk sja rse x tenang plak.. pingang sakit sangt2... ni kerap betul perut mengeras...

yg mengeras tu rahim. bukan baby. 25 minggu hampir dah ke trimester ketiga. masuk trimester tiga mmg akan mula kerap mengeras untuk persediaan bersalin. mengeras = contraction. rahim juga perlu bersedia untuk contraction sebenar nanti. kadang bila terlalu penat pun boleh jadi sebab contraction. time ni dipanggil false contraction/braxton hicks

3mo ago

kdang terasa seketul je baby... x selese bila mngeras tu... sekarang menyapu pun x boleh.. lepas masak terus rehat baring.. lebih bt kerja nnti mengeras lagii