keputihan sampai kegatalan

assalammualaikum . hi mommies . saya ada soalan . saya sekarang 7weeks pregnant . and saya keputihan banyak sangat yang sampai menyebabkan kegatalan . haritu saya pergi klinik utk scan confirmkan pregnancy . saya ada jugak bgtau doctor tu pasal keputihan saya ni . tapi doctor tu cakap keputihan ni biasa . even saya cakap saya sampai kegatalan pun dia cakap ni normal . dia cakap lagi kalau keputihan tu jadi warna lain baru jumpa doctor pulak . so saya nak tanya la betul ke normal ? sbb saya risau la jugak . biasa la simptom first mom kan . huhuhu 😅 kalau ada any tips utk keputihan smpai gatal gatal ada ruam ni , boleh la bagitau saya jugak . please help !!! terima kasih banyak banyak kepada yang sudi membantu 🫶🏼 #pleasehelp #firstmom #ingintahu

5 Balas

Saya sama, I'm pregnant with second baby now. Masa anak first pun samaa, gatal sangat & kalau garu tu sampai berdarah sebab luka. Kadang2 sampai masa tidur tu bila gatal datang terus tersedar. Bila tanya Dr dia pun cakap normal and Dr bagi ubat vaginal insert & saya pernah buat test lah takut ada infection tapi result okay.

Control sugar intake should be help reduce keputihan. Indeed normal so kena jaga hygene, tp klau keputihan tu lain warna (hijau/kuning) dan gatal yg sangat teruk betul kena jmpa dr bleh jd sbb ad infection kuman. If 7 week u rasa dah teruk, ready la for 3rd trimester, lg maha dasyat ya keputihan 😅

kalau tak tahan pergi je KK ataupun PAC. Kalau ibu mengandung ni dorang mmg detail. Biasanya dorg akan bg ubat cream atau ubat masuk kat vagina kalau ada jangkitan. Tukar panties selalu stiap kali buang air. Pki jenis cotton n tak terlalu ketat

jika gatal n mmpu g klinik swasta better g klinik swsta mintk doc ubt tuk rawat..mg dpmudahkan segalanya aamiin

6mo ago

haritu saya pergi klinik swasta la . doctor klinik swasta tu sndiri yg cakap camtu kat saya hm

Sis boleh try berendam dengan air suam dan garam untuk kurangkan keputihan.