Luka jahitan pedih

Assalammualaikum. Ibu ibu ada tak bersalin normal tapi secara vacuum. Saya bersalin normal secara vacuum luka agak panjang. Dh tengok benang semua dh tanggal. Darah nifas pun dah habis. Sekarang kencing pedih, dan ada bau busuk . Nurse check cakap tkde apa apa masalah. Tapi kenapa bau macam sotong busuk .😭 Dh ada daging timbul kemerahan seakan melecet lepastu ada lendir bau busuk.#ingintahu #pleasehelp

14 Balas

Kalau nurse kata tak ada apa2 betul lah tu. Kalau luka jahitan tu dah gatal2, tu maknanya nak sembuh dah. Kalau ada bau tu mungkin dah ada jangkitan. Cuba tengok melalui cermin or minta husband snap gambar utk tengok. Jangan letak apa2 ubat, krim or anything pada kawasan jahitan tu. Cuma make sure tempat jahit tu kering sentiasa. Lebih buang air or mandi, keringkan terus. Jangan guna towel sama utk lap every day. Kalau tak larat, boleh keringkan guna hair dryer. Lendiri tu mungkin nanah dari luka belah dalam. Yang luar dah sembuh belum tentu yang dalam sembuh dah. Kena refer doktor utk check and pastikan.

berbau tu maybe darah putih, sbb saya bersalin normal and ade luka jahitan yg seakan melecet tu, bila cuci luka ngn air garam tkde plak bau busuk tu, pstu sye check cam ade lendir putih and bau dia mmg tk sdp la, and tu darah putih mak saya kata normal and kne kerap basuh

1y ago

betul ada lendir putih bau busuk, sakit bila buat air kecil

sy pun mcm tu jgk brsalin normal tp ade bau busuk . lepas cek betul2 sebenarnya dkt tempat luka bernanah . sy pakai ubat kuning dan biarkan betul2 kering . seminggu jgk baru betul2 sembuh dan bau pun hilang .

1y ago

ubat kuning tu mcam mna yea bleh share gmbar... nk stanby sbb dah nk dkat bersalin tunggu hari jah

Sis, sy alami mcm sis.. now dh lebih 100 hr, tp kalau air lalu, mesti pedih. Tapi nurse kata sembuh dh luka.. huhu. Pastu nk tanya, masa camni sis ada bersama suami ke? Pedih jugak tak mcm bila air lalu tu? Huhu

1y ago

dia macam mulut kita pun, kalau kering sgt boleh berdarah dan nk nganga pun pedih

mommy anas tasya nk tanya mommy dah sembuh ke? klau dh sembuh boleh share mommy buat mcm mna? sbb saya tgh alami skrg ni, berbau busuk + darah merah + ada ketulan daging

Maybe ada darah nifas yg hujung2 tu sis, dia warna kuning kan? Saya lebih 44 hari masih ada darah tu. Kalau anak dah takde kuning or jaundice cuba minum air kunyit.

Waalaikumsalam, saya bersalin normal secara vacuum. Tapi tak alami seperti Puan. Better Puan pergi ke klinik pakar sakit Puan

1y ago

Saya vacuum sebab tak larat nak teran. Dah keluar sebahagian kepala. Doktor kata sayang kalau kena czer. Sebab tu pakai vacuum.

W'salam. Saya bersalin normal dan vacuum, tapi tak mengalami macam ni. Puan pergi check ya.

1y ago

faham, kesian awak. sabar kay, pergi check tau. risau infection.

mkn pati haruan. klau dpt mkn ikan haruan pun bgus..baik untuk luka jahitan.

1y ago

Kalau beranak normal boleh je makan pati haruan rasanya.. Kalau czer je xboleh sbb takut dinding rahim melekat dgn tissue bdn berdekatan

kne cek sbb takut Ade jangkitan sbb tu berbau

1y ago

saya pun rasa macam itu, nak duduk pun sakit