Eczema atau ruam biasa

Assalammualaikum, hari tu saya bawa anak pergi KK check perut sebab dh 7hri tak berak. Selepas doctor perasan pada kulit perut dia, doctor cakap ada eczema. Next month nk bawa jumpa pakar. Ada ke anak anak yg kena macam ni . #firstmom

Eczema atau ruam biasa
9 Balas

ni ruam peluh je ni. bila berpeluh dia akan ada, lepastu nnti dia hilang. jgn biarkan dia berpeluh & pakaikan baju yg meresap peluh. kalau saya sehari 3x saya mandikan baby sebab tgh hari dia dah berpeluh, so basahkan2 badan pakai air je kat sinki. lagi satu sabun mandian pun kena pakai yg mesra kulit bayi jugak

1y ago

Kalau macam tu perlukan pakaikan lotion sebamed untuk hilang kn ruam.

waalaikumusalam hi sis ni mcm ruan sahaja . insha allah bakal hilang sendiri , tapi mcm anak sy dulu naik mcm ni sikit2 lama lama merebak and yes memang eczema . xpe sis pantau je dulu yaa

1y ago

boleh nak pakai cream tp tgk atas bdk juga ada yg sesuai ada x . boleh try and error

W'salam. Dari pandangan saya, nampak macam ruam biasa je. Kita tunggu ibu2 lain comment ya kot lah ada yang macam ni.

Mcm anak buah sy ruam mcm ni dia alergik susu lembu then doc pakar suggest susu soy based alhamdulillah dh xde ruam

ni ruam. anak sya pun ade mcm ni. sya sapu dgn lotion snow White treatment.. alhamdulillah beransur hilang

1y ago

kt tiktok shop. lazada pun ada

Canne nak bezakan eczema dengan ruam? Saya tengok macam sama je

Ruam, dia hilang sendiri je asalkn jangan biar anak berpeluh

1y ago

Saya tk pakaikan baju

hilang sendiri...namanya ruam peluh

1y ago

sama2

nmpk mcm ruam ja ni

1y ago

biasala tu sis ,momy mna xrisau kan..boleh ja jumpa dktr utk kepastian😊🤭