Baby 11m susah nk makan.

Assalammualaikum.. Hai.. Nk tanya,mcm mana nk buat supaya anak nk mkn? Anak sy ni susah sgt nk mkn.. Bulan lepas check up 10m.. Berat dia kategori ST ( susut teruk).. Buntu da ni.. Hari2 pening pikir nk masak apa utk dia.. Baby kalau lapar mesti x selesa, merengek serba x kena... Dia jenis x menyusu botol.. BF je.. Mmg la BF bagus utk baby.. Tp berat dia naik sikit sgt.. Next month nk check up 12m..risau berat dia x naik je.. Please help me! 😭#mommybuntu #advicepls #2ndbaby

1 Balas

firstly kena tau knp baby tolak mkn. Boleh jd sbb tekstur mknn, bosan menu mknn sama atau cara kita bg dia mkn. Ank sy 7bln start tolak mkn. So sy tukar tekstur dr bubur ke nasi lembik n menu mknn everyday tukar. Dah cuba bihun n spaghetti tp still tolak. Bila sy teliti ank sy xnk disuap rupanya. So sy bykkn finger food. Plus dia nk tumbuh gigi. Skrg 9bln still lg sy bg masakkan anything dia boleh pegang sdri n mkn mcm nugget homemade, cucur, rice ball, nasi himpit. Mknn sy sejukkn dulu dlm peti ais sbb nk tumbuh gigi so mmg baby suka mknn sejuk. Dlm mknn nnt awk cuba letak cheese, kentang, kekacang (kalau dia x alergik) utk dia naikkan berat bdn.

4y ago

Ok.. Thanks.. Bagus cdgan tu.. Sy pun x terpikir nk sejuk kan mkanan tu dulu.. Yela budak nk tumbuh gigi mmg selera mkn tu kurg.. Nt sy try..