Sakit ketika membuang air besar

Assalammualaikom nk tnye saya sudah bersalin 6 bulan lepas, tapi bila nak buang air besar tu rse pedih lagi2 bila sembelit, klw najis cair tapi kerap membuang pun rse perit sebelom bersalin mmg mudah membuang lepas bersalin jdi kurang membuang. Maaf hanya ingin bertanya.#firstbaby #1stimemom

1 Balas

Normal je sis. Badan kita dah x sama mcm sebelum pregnant dan selepas pregnant. Sy pun mcm sis juga. Selepas bersalin hampir 2 bulan juga sy kena sembelit, kena juga guna enema bila nk membuang. Bila membuang je mesti kuar darah fresh n rasa sakit sgt. Lepas 2 bulan tu okay sikit. Nie baby dah 1 tahun, kadang2 still rasa sakit juga nk membuang. Kalau byk makan daging, kurang air, mmg jd sakit time nk membuang tu.