bersama suami ketika kndungan 6minggu

assalam, sy bru bersama suami tdi. lepas bersama tu sy ke toilet nk bsuh, sy perasan ada keluar drh sikit masa bsuh tu and ada yg dh bercmpur airmani suami. drh yg keluar x bnyak, tolong sngat ii sy takut nmpak drh tdi takut gugur je baby sy 😭😭#seriusnanya #ingintahu

11 Balas

Saya dulu ada jugak keluar spotting. Saya terus pergi klinik swasta untuk scan. Alhamdulillah kantung okay, janin pun okay. Cerita dngn dr ada spotting, dr bagi ubat kuatkan rahim. Lepas makan ubat tu alhamdulillah okay. Bersama waktu awal kandungan ni berisiko tau sis. Awak kena hati hati. Kalau bersama pun kena be very slow and gentle. Saya suggest awak untuk pergi consult dr cepat daripada awak terfikir fikir. Nanti jadi stress tak elok jugak untuk perkembangan baby. Kena banyakkan bedrest. Jangan buat kerja berat dulu ya.

Selalu nye awal² nie elak kan bersama suami dulu.. Bahayr kan kandungan.. N boleh menyebab kan keguguran.. Rajin kan membace sis carik tau ape yang boleh n ape yang tak boleh.. Sy dpt tau pregnnt teros carik tau sendiri jek.. Suami pon mcm tu.. Tengah mase kerja klau die ad mase lapang sikit die akn carik tau jugak.. Sbb biase dnga klau kandungan belum 3bulan ke atas tu masih blom kuat.. So kene jage bebetol..

semua orang tak sama sis. ada yang okay je bersama masa awal mengandung. kalau keluar spotting pergi klinik awak. nanti dapat ubat kuat rahim. saya pun dulu 8weeks macam tu. tapi lepas 3 hari bersama baru ada spotting sikit. pergi klinik dapat ubat alhamdulillah okay. sekarang dah 16 weeks. masuk 2nd trimester baru saya aktif balik bersama suami.

Saya tak berani sebab pernah gugur dua kali, Awal prgnant tak di galakkan bersama sbb kalau buang dalam boleh bt cntrction. Lagi satu kalau nk bersma kalau nak sngt, bagi kantung cantik dlu bru boleh.

Entahlah sis. Sepatutnya awal kandungan jangan bersama suami dulu. Lagi2 kalau buang dalam. Air mani tu tak elok untuk janin awak kandungan. Risiko. Baik jumpa doktor cepat2.

Awak cuba check dekat klinik. Saya awal2 masih tak berani sebab baby fragile lagi. Saya berani pun lepas buka buku pink dan dapat advice doktor baru saya bersama.

Dr saya nasihatkan elak bersama smpai habis 1st trimester sbb tkut ada bleeding @ keguguran.. so better Sis pergi klinik.. semoga semua ok 😄

6week mcm terlalu bhya.. try test lagi skli pkai test kit.. sis blh tye doc dan google cara dan posisi yg elok untuk ibu hamil..

saya pun macam sis dulu. keluar spotting lepas bersama. saya suggest pegi klinik swasta untuk scan nanti Dr bagi ubat duphaston

Sy pon nk msuk 6 minggu, sy xberani lg nk bersama, sbb sy asyik kuar spotting light brown mcm tu