Alahan teruk

Assalam semua nak tanya ada tak cara untuk kurangkan alahan. Saya makan apa semua keluar balik. Dah rasa takda tenaga. Perut sy pedih lapar tp bila makan keluar. Dah cuba macam2 makanan, susu, buah2, bubur, makanan berat semua tak dapat bertahan dlm perut makan sikit pun keluar juga😭😭 ##firstmom #pleasehelp #firstbaby

11 Balas

Wslm, saya sama mcm sis..dan sy bru je kluar ward sbb alahan teruk smpai dehydrated.. air kering dalam bdn, nk makan muntah makan muntah , 4minggu sy x mkn dan minum .. jdi sy faham keadaan sis, tpi yg penting sis kena pujuk diri utk mkn sikit tpi kerap. Jngn jdi mcm saya sampai dehydrated 🥲 .. air totally lost dalam bdn. Sis cri apa apa yg sis boleh mkn, mkn sikit sikit ye..

wasalam, boleh try minum jus mamariam. saya pun lebih kurang mcmni juga tapi baru2 ni dah seminggu ikhtiar dgn jus mamariam. alhamdulilah alahan dah berkurang. dan ada tenaga sikit. makan pun boleh sikit2 je tapi kerap. jgn bg perut kosong. takpe take time kita nak adapt benda ni.

Sye dtg sini pun sbb nk bace tips dri mommies semua.. sye pun sme.. dh tk thu nk buat ape dah.. lembik longlai rse bdn ni… smpai air masak minum pun keluar blik… dgn loya tk blh bau semua bnde..mommies ade tips atau cara kongsikanlah…

sy dah masuk 9minggu.. asal lps mkn mmg akan muntah.. tekak rasa loya.. minum air masak pun boleh loya.. slera makan ada tp bila dah mkn confirm kluar blk.. sampai perut pun sakit..

Sis boleh cuba makan kurma ajwa dia kurang manis dan kismis besar kuning tu boleh buat kudap2 bila rasa mual2 sbb rasa dia masam manis. In Sha ALLAH harapnya dpt membantu..

sama sis. Sy dulu Pon mcm tu. tak tawu nak bg tips ape. sbb Sy memahami. Sy dulu makan sikit Pon muntah smpai habis tenaga. Sy minum susu coklat utk bg ade tenaga sikit.

Try makan cereals. Makan cereals mudah kenyang tapi mudah juga lapar balik. Makan cereals sikit, bila dah agak stabil baru makan makanan berat lain

sama la sy ..mkn dn muntah balik.. perut pedih sgt ..taktau nk buat mcm mana,harap sgt cpt2 ok😭😭😭😭..harini baru try mnum susu anmum..

saya pun sama sis..tk mkn lapar pedih perut bagai.. bila makan nk muntah.. nk mkn pun tk lalu.. dh tak tau nk mkn apa.. semua dh try n error..