Susu tambahan untuk bayi 11 bulan 15 hari

Assalam. Berat anak saya 7.5kg, kategori kurang berat badan. Saya breastfeed. Sekarang anak nak masuk 1 tahun. Saya cadang nak bagi susu tambahan. Soalan saya; Adakah perlu untuk saya tunggu sehingga dia setahun untuk bagi susu full cream atau terus bagi susu formula kepada dia sebelum masuk umur 1 tahun? #firsttimemom #firstbaby #ingintahu

1 Balas

Kalau bg sy better tgg saja sehingga anak cecah 1 tahun untuk bagi susu full cream. Even awak akan bg susu full cream x semestinye anak x akan ada masalah sembelit @ cirit ye. Possibility anak x sesuai susu full cream pun ada juga. Kalau awak bg susu formula sekarang, pun nk kena cari yg sesuai dgn anak kn. So kena keep try n error. Kalau nk bg susu formula jangka panjang sampai die setahun 6 bulan ke, boleh je start dr skarang. Nnt 12 bulan tepat x perlu switch susu full cream. In meantime, bykkan bg sumber protein yg byk, protein sayur dan protein haiwan dalam pemakanan baby. Masukkan butter dalam makanan die, bg avocado, cheese, yogurt.. Nie semua fat yg sesuai untuk baby.