belum bercakap

assalam anak saya umur 1tahun 2bulan 2minggu belum pandai cakap lagi. suku kata pun belum. kadang kadang saja mama dia kata. perlu kah saya risau?😔 saya salah dan tak pandai kah menjaga anak😔

1 Balas

Slow2 sis. Baru lg tu. Awk kena sabar dan rajin cakap ngn dia. Bila keluar, tunjuk semua benda. Contoh “eh mommy nampak pokok, pokok daunnya hijau”. Beli flash card main dgn dia. Kalau takde flash card pun tak apa. Ajak dia buat activity mcm awk buat. Nak masak bawa dia. Tunjuk “ni bawang” “ni kuali”. Sembang je dgn dia mcm awk sembang dgn kawan tapi bahasa yg mudah dan slow so dia blh ikut. Anak sy pun masuk 3 tahun baru blh cakap ayat penuh dan tanya soalan. Dia berjalan dulu, cakap ikut pace dia. Yg penting kena selalu ajak sembang sis.

3mo ago

3 tahun baru boleh ckp tu sebelumnya dia ada suku kata tak juga sis? saya risau