Dalam dilema Hipertensi

Aslmkm....syjenis ade drh gemuruh bila pegi ke hospital klinik or ape2 jek la yg mgenai pam drh tinggi....setiap kali cx up mesti bacaan nadi tinggi n bacaan drh tinggi menandakan tgh takut....tgn n kaki sejuk n pucat....tp bila cx di rumah semuanya ok....smpaikn meka ckp sy kronik hipertensi....sy cuba jelaskn isu ni tp meka tkmau amik kire sy sbgai pesakit n ibu mgandung yg lebih merasai n tahu keadaan semasa dri sy...sgt2 tertekan😭

1 Balas

Off course lah sebab bila white coat syndrome ni boleh merisikokan puan dan kandungan. Sebab terjadi bila hadap nurse dan doktor je. Jika berlaku komplikasi semasa bersalin, lagi cemas tau. Itu yg mereka beri perhatian pada puan untuk elakkan perkara kecemasan berlaku. Kawan saya yg kerja di university hospital pun alami perkara yg sama. Tengah czer, jantung terhenti berdegup. Suami dia doktor, boleh masuk LR pun dah cemas tengok keadaan tu, trauma nak tambah anak lagi bila tengok keadaan cemas tu. Apa yg boleh puan usaha, cari apa jua cara untuk bertenang hadapi mereka. Doa.