Panggil nama tak pandang...normal ka?

Askum dan Hai ibu2 semua😊,baby saya 4 bulan 14 hari..nak tanya normal ka bila kita panggil nama atau panggilan dia langsung tak pandang atau pusing pada kita? tapi bila bunyi mainan dia akan terus pandang,kalau bunyi kuat pun dia akn terkejut,kalau kita menyanyi atau bersembang dpn mata ,dia bertindak bls...cuma bila dia pandang blkg ,saya atau sesiapa yg ada blkg dia panggil nama seolah2 tak dgr...Normal ka? Suami ckp dia kecil lagi masih tak tau nama dia walaupun hari2 saya panggil nama dia.... Terima kasih membantu

2 Balas

Anak saya pun macam ni 🥹 umur pun sama. tapi kalau saya ada depan mata dia, saya nyanyi ke agah, mata dia focus pada saya je. Tapi bila panggil nama, 10 kali panggil belum tentu dia pusing, risau pulak

12mo ago

alhamdulilah,skrg ank saya dah 7 bulan...bila panggil nama atau pangilan dia adik dia akan pandang,lepas tu senyum😊...tapi ada la kadang2 tu bila dia terlalu fokus sesuatu benda tu mau 2,3 kali panggil baru pandang kita...mula2 tu mmg risau..tapi mcm dikata masih kecil lagi.. bila sebulan ke sebulan baru nampak perubahan tu...anak dah makin besar😊😊

iya masih kecil lagi untuk tahu nama. kalau respon pada bunyi lain tu ok la tu. melainkan tiada respon lansung pada apa pun bunyi. 6-7 bulan nnt selalunya boleh respon pada nama

1y ago

terima kasih 😊