GDM kalau tak jaga makan baby boleh jadi cacat ke ?

Asalm ibu ibu nak tanya betul ke kalau kita ada gdm and tak jaga makan ada risiko untuk baby cacat ? Saya takut la sebab saya makan mmg tak pantang just cut sugar ja and makan macam biasa. Betul ke boleh cacat baby kita ibu ibu?#pleasehelp #ingintahu #bantusharing

2 Balas

Waalaikumsalam Cacat tue xpasti sis Sbb kawan sy 4 kali preggy 4 kali GDM siap kena tahan hospital sbb gula atas 10 Alhamdulilah bby dia semua sihat2 Sis jgn pk -ve ya.. Gula betul dh cut tp xsemua buah boleh mkn, roti pun ada setengah jew boleh mkn, nasi kena sukat.. Nurse ada x ajar cr pemakanan cm ne? Mcm sy GDM always monitor gula sendri kt uma Klu rasa2 sy langgar pantang (mkn luar) blk sy check Better sis beli check gula sendri Ada jual kt shoppe

10mo ago

Kawan sy GDM on insulin sbb gula dia payah nk turun.. Mcm sy GDM on diet Sy ada langgar makan tp bukan hari2 Klu betul2 teringin sy mkn tp alhamdulilah gula sy normal ..

Allahu.. minta dijauhkan.. kalau ada bajet lebih boleh beli alat glucometer tu.. boleh buat experimen sendiri.. klau makan camni berapa gula naik.. saya buat camtu.. semoga dipermudahkan urusan kita semua..