Hai mommy . Nk tnye skit .

Ape mksud gdm on diet , gdm on ubat . Gdm diet control , Gdm on insulin . Dn mcm2 lg , xingat . Nurse bgtau ke kite ade masalah tu ? Atau ditulis dlm bku pink . Sy 18w n mase checkup ade kputihan je , yg kene isi ubat dlm faraj . Tq mom #ingintahu #bantusharing

2 Balas

GDM adalah ringkasan daripada istilah gestational diabetes mellitus atau diabetes gestasi. Ia adalah keadaan kencing manis yang berlaku sewaktu hamil sahaja. Semasa seorang wanita sedang hamil, hormon yang dihasilkan oleh plasenta akan menghalang tubuh daripada menggunakan insulin dengan berkesan. Gula darah kemudiannya akan berkumpul dalam darah dan tidak diserap oleh sel. Jika kencing manis biasa berlaku disebabkan oleh tabiat pemakanan, kencing manis gestasi pula berlaku disebabkan hormon plasenta semasa hamil.

setahu saya gdm ni boleh control 3 cara . diet /ubat / cucuk insulin .