Susu Ibu atau Susu FM

Apa pendapat ibu2 mengenai susu ibu kurang? Some nurses cakap mesti bagi susu ibu sampai umur 1-2tahun. Some nurses cakap boleh bagi susu formula jika susu ibu terlampau kurang. Not sure nurses macam ni sangat membantu atau tidak, and soalan sy, umur berapa baby sesuai dah boleh consume susu formula (if susu ibu kurang). P/s: Jangan marah if susu ibu kurang, kebanyakan ibu dah cuba banyak cara untuk memperbanyakkan susu dalam badan. ##pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

1 Balas

anak saya baru berusia 3hari saya dah bagi fm. sebab susu badan saya takde dan anak kuning tinggi. nurse datang rumah dia suruh bagi je fm sebab kesian baby dehydrated. tapi lepas je elok kuning, doktor dan nurse suruh stop fm tapi saya tak stop, still continue fm dan breastfeed jugak sebab kalau breastfeed sahaja anak saya mcm tak puas. after one month, saya refer anak ke klinik sebab lidah dia mcm pelik. rupanya anak saya ade masalah tongue tie. dah buat frenotomy baru anak saya latching dengan betul. susu saya pun dah start keluar even belum meriah sebab dia dah start menyusu dengan betul. but saya still teruskan fm. dan sekarang saya cuba jugak utk banyakkan susu badan, berurut, makan benda yg boleh naikkan susu badan, marmet, pump. but kalau mmg susu badan saya still kurang, itu rezeki anak saya. tak salah pun nak bagi anak fm, asalkan dia sihat, perkembangan yg baik #justsharing