khatan bayi

apa pendapat ibu ibu tentang khatan masa bayi bwah setahun?? ok ke tak ok?#ingintahu

10 Balas

dulu masa ank sulung dah pernah baca psl sunat time bby waktu tu sbb dr sheikh Muszaphar sunat twins boy dia. yg 2nd bby ni baca lagi sekali sbb ada kawan pon sunatkan bby dia tapi tu husband dia yg ajk sunatkan awal. kawan pon share dia kate senang jaga bby sunat awal. bila sy tanya husband nk sunatkan awal tak. tunjukla info search kaedah sunat & cara jaga. bapaknya xready. jawapan sama tunggu ank besar sikit. katenya ada la pengalaman diorg sunat buat kenangan. yg sy ni xkisah sgt ank sunat time bby ke besar. sbb dah tentu nnt kita yg kena jaga juga. dulu waktu duduk ngn opah lagi la, time cuti sekolah jadi tukang jaga adik & sepupu kecik2 sunat cara kampung. seronok la bebudak ni mandi air bomba. time diorg berpantang bawak la diorg g toilet. habis diorg pantang mata sy naik ketumbit. klo sis nak sunatkan bby awal pon ok je. better sebelum bby boleh meniarap. lagipon nnt doktor check dulu kemaluan bby boleh proceed terus ke x. p/s: pasal mata naik ketumbit tu actually klo tanya doktor takde kaitan pon dgn jaga bebudak tu nmpk kemaluan diorg ke apa. tapi tu la rasa klaka sbb kebetulan makcik yg gilir jaga ngn sy sesama kena ketumbit. 😂

Alhamdulillah baby saya khatankan masa sebulan. Khatan 10 pagi. Tengah malam tukar pampers dah tak menangis. Esok pagi mandi & cebok air paip dah okay. Luka sembuh elok lepas hari ke-7. Guna laser. Takda darah. Senang sangat nak jaga.

pro dia sunat awal - senang jaga/sembuh sunat lambat - buat kenangan utk anak2 bila besar (diorg ada moment dgn kwn2 nnti)

oky tq ibu ibu ..sbb baby sy akan sunat dlm masa terdekat..semoga dipermudahkan dan cepat kering luka elok aminn..

saya plan nak sunat baby awal tapi husband pulak kata tunggu dia besar. masih dalam perbincangan haha.

sya bby 6 bulan ank sulong perempuan.sya sunat kan dy awai.time tu bby lagi kecil.tak la meragam sgt.

saya telah khatankn anak lelaki saya seawal 2 bulan.. alhamdulillah sangat senang nk jaga...

kalau nak sunat awal pun ok je

Okay je sis, lg senang jaga

ok je