Buku Pink 🩷

apa jadi kalau ada sesetengah orang tak buka buku pink? tertanya2 sebab ada kwn yang dalam situation mcmtu😓 katanya sebab takut Misi Marah sbb buka lambat.. lambat dia dah berbulan2 pulak.. hairan lah.. #ingintahu

16 Balas

Kalau sis baru tau sis pregnant, pergi je mana2 kk utk buka buku pink. Lewat atau tak, kena marah dan lain2 biar je sis. Janji anak dan sis sihat sepanjang pregnancy. Saya pun buka lewat juga sbb tak perasan simptom pregnant, saya bgtau je nurse sbb buka lewat tu. Kekadang kita tak sedar pun, rasa sama je mcm biasa. Tau2 dah bape weeks pun. Lagi satu bila dah buka buku pink baru tau kita kurang apa, nt nurse dan doktor check up extra sikit bg ubat dan lain2. Baru lah kita tau dan berjaga2 sepanjang pregnancy. Lagi satu nk daftar anak nt perlukan buku pink juga.

Penting buka buku pink..check air kencing, check HB, check BP, scan baby membesar ikut umur spatutnya ke x, kna mkn prenatal vitamin stiap hari utk tumbesaran baby, nk tgk uri dkt atas atau bawah, kpala baby dkt bawah atau atas atau melintang, ada GDM ke x.. & lain2 lg.. buka buku pink bukan suka2 je dtg klinik byk juga kna check both bgus utk ibu & baby.. So buka je wlaupun lmbt.. jgn ambil risiko sbb tkut kna marah..

x sume kena marah..sy pun terlambat buka buku pink masa tu 4 bln lbh.doc misi bkn ape buka buku awl tu penting utk cek kesihatan bb ngn mommy.lg lmbt buka sbb takut lg berisiko..kt dlm buku tu mcm2 misi catat..senang bile nk bersalin dieorg akan tgk ape2 masalah.lg bermasalah klu xde buku tb2 nk bersalin mommy ada risiko y sblm ni x tahu

Kalau takde buku pink, saya taktau yg saya ni high risk pregnancy, padahal baru 27 tahun. At one point in life, my buku pink is like my nyawa. Sebab pakar O&G kata dlm buku pink saya tertulis segala risks yg saya ada. Termasuklah perlu emergency czer if anything happens, if meneran rahim boleh pecah. Saya pulak kerap work travel 😀

2w ago

buku pink jugak utk dptkan sijil lahir ank nnt. byk page yg jpn akn minta salinan.

mcm saya lewat buka buku pink. tp bukan saja². dlm lewat² saya, saya ada folo up & scan dgn hosp. so kalo xde alasan mcm saya. u better buka buku pink utk tahu status kesihatan u dan baby u.

tak jadi apa. kalau plan bersalin hospital gov, boleh je. cuma kalau tak nak buka sebab takut kena marah, kalau tak ada buku nanti bersalin lagi teruk kena marah. jadi baik gi je buka buku.

Pergi je buka buku pink.. biar pun dah lambat.. Ada sesetengah misi akan bebel sikit.. Tapi at least, kalau dah buka buku pink.. boleh ambil tahu keadaan kandungan dan kesihatan ibu..

open je sis sy pn ada pengalaman mcm tu jugak Lambat buka buku pink kandungan dah besar , kena Hadap jee lgi pn ntt bila tk open buku Pink tk dpt bersalin ...tmbh teruk situasi

risiko ibu dan ank..nak pilih mna misi bebel ka nyawa ibu dan ank...msa preg ni mcm2 ble jdi ..misalkan tiba2 ada emergency buku pink kena ada utk rujukan.

first baby sy buka buku pink waktu 24weeks , misi terkejut sikit jelah takde apa pun lepastu buka buku pink mcm biasa .. jgn lah sampai tak buka