NAIKKAN HB

Apa cara paling cepat ye naikkan HB? Cara makan ubat pula mcm mne kalau nak berkesan? dah minum dgn air limau tp em sedihlah, kandungan dah 6 bulan hb drop. Risau perkembangan kandungan je. #firstmom #firstbaby #ingintahu #bantusharing

10 Balas

Minum air limau? Masam tuu Puan☺️. Hari tu nurse ckp kat sy, jangan mkn atau mnum yg masam2 kalau hb rendah. Bykkn mkn sayur hijau, daging, hati ayam. Kurgkn mkn benda2 masam & masin. Sbb tu slh stu pnyebab hb rendah. selain tu, faktor lain seperti tak cukup tidur dan kurg zat dlm mknn.

1y ago

oh yeke.. klu sy pula doctor mmg suggestkan makan ubat dgn air masam mcm air sunquick tu. without gula lah. ..

Sy consume maltofer yg di prescribe doc lepas tu minum pati jus delima gulsan right after makan ubat tu. Ubat tambah darah shud be makan min 2 jam lepas makan. Hb naik mendadak dari 10.4 ke 11.4. Now dah 22weeks. Just sharing smoga bermanfaat ☺️

1y ago

Aah kk yg bagi. Tapi dia bg 2 papan je abis tu kk pesan suh beli kat farmasi sebab diorg x bnyk stok. Maltofer ni dah inc folic acid semua kalau x silap. Dlu kk bg obimin tapi hb still drop maybe x serasi ngn badan saya. Maltofer baru nampak bkesan. Doc suh makan 2 bijik after 2,3 hours meal. Then nak suh cepat penyerapan segala zat ubat tu bleh mnum ngn jus yg kaya vit c. Eg jus oren/ delima n etc. Itu yg saya paham la after few times consult ngn doc, nurse n dietitian (pakar pemaknan).

Banyakkan makan sayur hijau,kerang,bayam.. saya makan itu je cari benda yang senang kita dapat..kadang2 makan kurma je tiap hari.. alhamdulillah hb naik cantik.. takda consume apa2 supplimen..

sy mcm awak juga . makan ubat zincofer jus oren peel fresh. hb cantik. xpernah turun, hb 12-14 . 1st baby juga, skang 22w just share je..awak mkn ubat jnis apa?

saya takda masalah HB low, dari awal 12+ lepastu saya amalkan makan buah delima dan minum susu calla milk , sekarang HB lagi naik atas 13 jee .

Tips nya makan vitamin tambah darah tu 2jam sebelom atau selepas mkn utk serapan iron lebih baik

try mnum jus ni.. slain tu byk kn mkn sayur bayam, sayur² hijau mkn jmbu batu,oren...

Banyakkan makan sayur yang warna hijau. Yang pahit tu lebih baik

Jus mamariam

hati ayam.