Anggaran 12 minggu, tapi scan 8 minggu

Anggran minggu doc, 12 minggu. Tapi scan 8 minggu. Baby kecik. Hearbeat baik. Cuma selera makan sy mmg xbaik, alahan truk. Normal ke ni? First time pregnant, rsa takut jadi apa2

1 Balas

Dr akan monitor if beza LMP & scan jauh. Normally if beza 2minggu saja, Dr still consider okey lagi. Mcm saya beza 3 mggu dgn LMP, Dr keep followUp risau baby tak membesar dgn sihat. Tapi if irregular period, mmg akan tak sama dgn LMP. Dr akan faham ~ Just inform Dr yg irregular period. Tanya Dr baby sihat tak, nampak normal tak jantung & kantung semua? Dr tetap akan monitor pembesaran baby ikut timeline. Alahan tu normal je, takpa nikmati je. mcm saya Alhamdulillah masuk 10w dah boleh makan even tak berselera sgt pun. Just jaga diri, makan folic acid, sekiranya ada pendarahan terus ke emergency. Jgn ada rasa takut2, baby boleh rasa apa awak rasa tu. Doa byk2 baby membesar dgn sihat.