Panduan ibu bapa mendidik anak 3 tahun?cth berdikari,stop pakai pampers,pakai baju sendiri.

2 Balas

Anak saya bulan 8 ni baru nak masuk 3y, hujung bulan 6 haritu sya ajar potty training dan Alhamdulillah 3h je dh lepas tapi 3hari tu kencing je, kalau bab buang air besar ambil masa 5hari😂. Strt dari situ dia x prnh dh kencing dlm pampers walaupun pada waktu malam.Actually x expect lagi dia boleh lps pampers pada wktu mlm sbb sya jnis mls nak bgn😅tp dia yg kejut kita kalau nak kencing 😂so skrg mmg dh x prnh beli pampers, kalau kluar pergi mall pun dia akan bgtau dia nak kencing kat toilet. Bab kemas toys tu mmg dia akan kemas sendiri sbb mak dia garang 😂 Skrg ni dh pndi urus diri sndri. Kdg2 tlg sya kat dapur kupas2 bwng @ potong sayur.Apa2 pun stiap anak tu perkembangan tak sama , Tpi stiap anak tu bijak dan ada kelebihan sendiri🥰 Takpe pelan2 ja nikmati waktu kecil nya sbb smua akan berlalu dgn pantas🥲

2mo ago

Tkpe, mybe dia blm sdia, nnt akan smpi masa dia akan rasa x slsa kencing dalam pampers. Anak sya pun mcm tu kalau ada bpa dia drama air mata je😂. kalau bpa dia tkde auto matang🤣

ank sye pun 3y+, masih dlm proses potty training. setiap kali nk salin pampers dia sye akn ajar dia buang air dkt toilet bowl. hri2 pesan dkt dia, nnt lama2 akn biasa. potty training ni mmg take times. sis kne tunjuk mcm mna nk bukak n pkai baju n seluar, demo dkt dia hari2. ank sye seluar dh blh bukak sendiri cuma baju je susah sikit sbb dia chubby, kne tolong dia separuh jalan, lpstu dia bukak sendiri 😂. bab xmnum susu tu ok dah sis sbb dh 3y kan, bnyakkan bg dia makan makanan yg dia suka. lgpun 3y susu bukan keperluan utama dah. kalau bab2 mengemas mainan dia, sye n husband akan kemas sama2 dgn dia. kdg2 mood baik dia kita suruh dia buat sendiri. kalau mood dia xbrapa nk ok, kne la buat sama2 😂.

2mo ago

mcm ank sye picky eater, nasi mmg xsentuh langsung. susu pun masih mnum jgk. tp sye control susu dia, sye bg je ape yg dia nk makan mcm roti, biskut, spageti. cuba sis cari apa yg anak suka mkn, bg je dia makan.