Dilema : Perlu ke berhenti kerja and jaga anak?

Anak sye 1 thun 4 bulan, berat bru 7kg lebih. Saya bekerja, setiap hari sye masak..Tak nk nasi, segala finger food sye buat..tetap tk nk makan. Cheese, susu smuanya sye letak. Pengganti nasi, mee oat smua dah. Isunye skarang, ank sye tak nk makan di rumah pengasuh, dri die stahun sebulan, skrng 4 bulan. Bila sye dan husband yg suap, memang akan ade mse susah, tpi mkanannye akan habis. berat memang tk naik2....susu pun sye beli yg catch up growth, tpi tk mmbantu sngt. Lepas jumpa pakar pemakanan, pun sama je..tak mmbantu. Smpai Mil sye pun ckap smua ni brlaku dri sye jgak, sbb sye memang jenis yg kecil. Misi pun ingt sye jnis tk msak tk berkhasiat sngt.. Sedih.. Skrang dilema sampai bila anak sye cm tu, sampai sye fikir perlu ke sye berhnti keje? dgn ekonomi skrng, perlu bkerja dpat bantu suami sye. Ada ke ibu2 yang berpengalaman cm ni? #SeriusTanya #newmom

14 Balas

hi sis.. sye suri rumah.. bab nk bg anak mkn nie memg mcabar.. ade mse dye nk mkn.. ade mse x nak.. as a mom, sye msk & bg mcm2 jnis mknn utk tarik minat dye.. tp tu lah, last2 tpulang pd anak nk mkn ke x.. klu hri nie dia x nk mkn/ mkn sikit, xpe, esok sye cbe lg bg menu lain plak.. mcm tu la cre sye nk elakkn rse down anak x nk mkn.. my advise, jgn paksa/salahkn pngasuh.. nme pun pngasuh, pngasuh bkn mak.. kte nie yg mak.. mak n pngasuh lain, kte sboleh2 nye klu anak x mkn, kte tggu, suap dye, pujuk dye smpi la dye nak.. pngasuh ade byk lg keje lain nak buat slain nk tatang anak kte tu.. klu pngasuh da jge sbaik mgkin, bsyukur la sis.. klu anak x nk mkn kt umah pngasuh.. blek rumah, awak usahakn la bg anak mkn.. weekend pn sme.. awak pn mngaku susah anak nk mkn, awak rse pngasuh sesabar tu ke nk tggu anak mkn smpi habis?

3mo ago

dr stat anak mula2 mkn, memg jnis kurg mkn ke? klu mcm tu bkn salah spe2.. bkn salah awak.. bkn salah pngasuh x pndai tackle, memg anak awak jnis mcm tu.. kurg mkn.. klu dessert2/buah2 mcm tu anak laju x mkn? klu bwk mkn luar, anak selera x mkn?

Saya rasa tak perlu sampai berhenti kerja sbb ekonomi skrg. Saya asyik rasa nak benti kerja jaga anak tapi rasanya suami x mampu nak tanggung semua. Saya pulak mcm2 loan ada (rumah kereta ptptn asb). Anak saya pon berat dia graph kuning sejak lahir. Pernah jugak masuk merah. Mungkin kena cari pengasuh yg x ramai anak asuhan. Pengasuh (jiran) saya jaga anak saya sorg je. So dia mampu bagi full attention kat anak. Anak jenis makan tapi sgt slow. Kadang2 mak dia pon jadi hulk sbb tunggu dia habiskan mknn (jgn jadi mcm saya 😅). Saya paham perasaan puan, raya2 baru ni pon saya down sgt sbb org kata anak kecik. Tapi saya yakin anak saya sihat cuma dia lambat sikit kenaikan berat & tinggi dia. Kita as mak kena teruskan je usaha masak mknn berkhasiat utk anak.

3mo ago

betul tu. and yg last tu kata down tu kita nk up kan balik. anak sy nampak bambam tp berat line kuning lg sis.. org tak pernah bunyi apa pun tp kita mak ni yg tengok graf tinggi berat anak tahu faktanya berat tinggi masih dlm line kuning.. so jgn down bila ada org bunyi2🤗 ada je org graf berat tinggi semua cantik tp badan jenis nampak kurus halus

Hi sis. Bukan salah awak sis. Awak bekerja, untuk keluarga juga. Ada masa anak akan catch up balik tumbesaran dia. Asalkan anak awk sihat. Faktor keturunan ya juga. Pasa saya, jgn dgr satu pihak saja. Dapatkan 2nd opinion k. Pasal pengasuh, biasanya diorg mmg takkan pujuk mcm kita pujuk kat rumah. Cadangan saya, kena survey tempat lain lah. Dan nyatakan dari awal masalah anak. Terangkan expectation awak untuk encourage dia makan. So diorg tau and terpulang pada mereka nak accept atau tak. Sama juga kalau nak hantar taska, kalau boleh bawa anak awk so dia pun blh tgk samada dia selesa atau tak. Kadang budak dia ada instinct juga. Goodluck sis

3mo ago

Dilema ibu bekerja mmg mcm tu sis. Anak2 sy pun kadang mcm tu. Jenis minum susu main2. Minum sikit2 tapi kerap. Tapi tempat jagaan byk la yg takleh buat mcm mana kita buat. Sbb tu expectation sy tak tinggi anak kedua ni and mmg dah expect berat anak naik tak cantik mcm masa sy cuti bersalin. Sy cuma ikhtiar je la topup balik masa ambik dia. Make sure dia makan dan susu sebelum hantar. Tp sy faham, byk mana la kita ibu2 ni mampu buat dgn terkejar2 kerja lagi rumah lagi. Jgn risau ya, yang penting anak sihat, aktif dan perkembangan ikut usia. Things will get better for you and your baby for sure. Dont beat yourself up. Awak dh buat yg terbaik. Esok appt tgk macam mana ya. Terangkan kat dr apa masalah and your next action plan. Mana tau dia ada pendapat lain ke. Semoga dipermudahkan ya

hujung minggu time puan tak kerja ok ke anak makan? kalau sama je susah, makan lebih 30min nk habis mknn, tak baloi kot kecuali puan kerja saje2 nk kerja husband dah boleh tampung semua je sebenarnya.. ntah la.. maybe tak perlu kot berhenti kerja. maybe blh cari pengasuh lain? sy suri rumah. anak sy pun tak makan sgt. nk anak makan mmg tak buat kerja lain la. layan kat dia je. untung suami sy faham & byk tolong2 lepas dia balik kerja.

Pengasuh tu pun mcm x main peranan. Yela suap bukan mcm kita ni mak yg suap anak, maksud sy usaha mak utk pastikan anak makan sampai habis. Pengasuh suap ala kadar aje, kalau bdk x nak makan, mungkin dia anggap bdk tu x nak makan. Tapi benda ni blh jadi ok kalau pengasuh pandai tackle. At least cuba. Kita parent ni nk suruh lebih2 kang ape plk dia kata. Sedangkan makanan pun tunggu org suruh panaskan, kalau x suruh x de nak tlg panaskan…

3mo ago

Huhuhu sye pun tk berani nak komen pasal pengasuh .mngkin cre die dgn sye lain. sye brharap sngt lepas ni ank sye okay 🥹

Fun fact. Kakak saya resign sebab situasi anak dia sama mcm sis. Berat tak cantik ashik kena tegur & marah dgn doctor/nurse. Org keliling kemain la mengata. Dia resign to focus on anak but still, tak membantu. Now dah 4 tahun budak tu mmg berat tak pernah cantik & masih kurus juga. And dia dah lama terima yg anak dia mmg mcm tu, takmau makan sgt. Tp apakan daya benda dah resign. Anak tak gemuk, kerja pun tak dpt balik

says dulu hantar anak ke mengasuh pun dy x nak makan.. dy x lalu makan.. balik dy lapar dy makan nestum baby je.. bila saya start jaga. sy stopkan nestum baby n bagi makanan macam biasa. alhamdulillah dy dah pandai makan makanan lain skrg.. n alhamdulillah bambam sikit.. ap yg penting puan x perlu berhenti kerja. puan boleh Cuba pujuk n pujuk anak untuk makan.. moga ank puan sihat dan makan seperti biasa

3mo ago

ye sye pun buat cm tu..pujuk dulu anak..mcm2 buat, tpi tu lar bile kt pngasuh..die ckp anak tk nk mkan langsung..nmpak sudu pn tk nk..pening sye .tu yg fikir nk brhnti keje jaga ank jee

Pendapat saya, since awak kata kena kerja untuk bantu suami, tak payah lah berhenti kerja. Since awak kata anak takde masalah kalau makan kat rumah,rasanya pengasuh kot problem. Cuba discuss dengan pengasuh cari cara utk bagi anak makan. Atau cuba hantar pengasuh lain pulak. Maybe dia tak selesa dengan pengasuh tu sampai takde selera nak makan

3mo ago

Faham2. Apa makanan yg pelik yg pengasuh kata tu? Cuba try pengasuh lain. Try test lah tengok serasi tak. Kalau serasi, boleh lah try consider tukar pengasuh

Sy mase anak mula start mkn dulu pn sy stress sgt 😅sbb dia xnak makan.. pnah sy smpai stress sy campak je mknan yg sa masak dlm singki.. tp sy x putus asa. Biasa la kan baby.. mmg kena keep offer food.. skrg da setahun 5 bulan, pemakanan makin ok😊jgn putus asa ye sis..

3mo ago

trima kasih sis. insya Allah stiap hari sye kuatkan diri, sye hrap anak sye mkan okay lepas ni ☺️

jgn brhenti kerja. hnya tukar pengasuh. Ada je pengasuh yg betul2 Jaga pandai ambil Hati anak2 Bab mkn ni..cri yg bersabar Dan suka masak mcm2.. tp kalau Byran Mahal sikit Dan sis boleh byar,bayar je. asalkan anak mkn.