G6pd anak perempuan.

Anak sy masa lahir ada g6pd..ada org² kata kalau girl g6pd akan hilang dari masa ke semasa,betul ke? anak sy skrg dah masuk umur 4 tahun.kalau nak check kene pegi klinik amik darah je kan? atau kene refer hospital juga? #advicepls #pleasehelp

1 Balas

Kekurangan enzim G6PD adalah untuk seumur hidup. Walaupun tiada rawatan yang boleh menghilangkannya, ia tidak membawa kesan negatif yang ketara dan tidak menjejaskan perkembangan dan tumbesaran kanak-kanak. http://www.myhealth.gov.my/kekurangan-enzim-g6pd/