Baby 10 bulan demam on off

Anak sy dh 1 minggu demam on off..tapi tak lah panas sngat paling tinggi suhu 37 tapi tak slalu suhu smpai 37...slalunya 36.7 begitu..badan anak sy suam2 panas dia n dia still aktif lari sna lari sni ketawa2 tapi badan dia suam2 mkn pun kurang sy mw bawa pgi hospital tapi takut dengan keadaan skrng penuh pesakit covid 😭 risau pgi hospital dpt penyakit...tolong bantu sy mammy bagi apa2 petua sy try buat dkat anak sy..sy risau sngat dngan anak sy 🙏😭 #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya #firstbaby #ingintahu #bantujawabbunda

1 Balas

Sis. 37 is still consider normal suhu. X demam lg tu. Kalau 37.6 n above tu br dikira demam. Itu pun br nk start demam. 37. 8 tu br dikata red flag kena bwk baby pergi klinik. Check google n read up benda2 penting mcm nie. Kalau pergi klinik just like that tanpa tau knowledge nie, awak akan di charge untuk konsultasi doktor, awak kena bayar padahal baby sihat je. Kalau bdn die suam2 tu mgkn cuaca persekitaran panas ke. Bdn suam x semestinye demam. N awak ckp die kurang mkn. Mgkn gigi die nk tumbuh ke. Check mulut die. So yeah to all mommies, jd mummy nie 1st aid knowledge kena ambik tau juga yg simple2. Apa2 kita boleh selamatkan babies kita in case apa2 jadi kt rumah sebelum sampai di hospital. Do read up a lot for their wellbeing. Just a little advice.