Makan berapa kali

Anak sy 6 bln bru nk mula mkn bubur. Sehari bg berapa kali mkn?#firstbaby #bantusharing

4 Balas

Awak ada FB tak? Follow happybabyfoodmalaysia. Ada banyak info dan tips untuk pemakanan baby. 😊 Masa anak saya 6 bulan saya bagi 2x sehari makan. 1x main meal, 1x snack. Bila 7 bulan jadi 3x sehari. 2x main meal, 1x snack. Start umur 11 bulan, 3x main meal, 2x snacks.

9mo ago

Snack tu kudap2 atau light meal. Masa 6 bulan snack baby saya buah atau sayur. Puree apple, puree pear, puree avocado, puree dragonfruit. Ni antara snack anak saya. Semua buat sendiri. Saya tak bagi biskut sebab saya amalkan diet no salt no sugar untuk saya. Kalau nak bagi biskut pun saya buat sendiri. Terpulang pada awak, nak bagi atau tak. Kalau nak bagi kena tengok jenis biskut dan tekstur untuk baby 😊

Try 3-4 hari 1 hari sekali je bgi makan, and then hari ke 5-8 try bagi shri 2 kali means tghri n petang ikut panduan nie pon boleh momies😊

9mo ago

ok terima kasih awak sudi share

Makan habis tak? Baby sy pun baru masuk 6bulan, tapi taksuka bubur kosong atau bubur broccoli. Carrot & keledek puree pun taksuka 🥲

9mo ago

saya bagi 2 sudu besar je . habis.baru try bubur carrot dgn sawi . hari pertama exsited .. hari ke dua mcm mls2 kunyah dah haha tp still nganga nk mkn la .

sehari sekali pun da cukup ,sbb anak baru nak explore n kenal makanan. tapi kalau dia nak ,bole je dua kali.

9mo ago

ok terima kasih