cukur rambut anak yg dari dalam kandungan

anak sy 5m dan sejak dari selamat melahirkan sampai ke hari ini belum lagi dicukur botakkan kepala rambutnya. paling lewat berapa bulan yee? dan kalau tetap simpan sampai umur setahun ada beri kesan/penyakit ke apa ke pd bayi?#bantusharing #firstbaby #ingintahu

3 Balas

Dalam Islam, amalan yg disunatkan utk dilakukan kepada bayi ialah mencukur rambutnya (keseluruhan rambut). Kemudian rambut yg dicukur tu timbang yg dinilaikan dengan nilai semasa emas dan disedekahkan kepada golongan fakir miskin. Sebelum bercukur, saya perasan ada 2 tahi lalat di kepala anak kami. Selepas bercukur, rupanya ia bukanlah tahi lalat. Ia kotoran; mungkin darah kering yg boleh dihilangkan dgn bercukur. Jadi, bercukur pun salah satu membersihkan kulit kepala anak yg baru lahir.

1y ago

🌻

sy ank umur sminggu dah cukur botak, ye betul kdg sbb rambut tu nmpak cantik @ risau rambut lmbat tumbuh sbb rambut x lebat, tp tu lah tuuu.. seelok-eloknya cukur lah..

rambut tu rambut kotor, rambut dari dlm perut, rambut darah. sunat cukur masa 7hari lps bersalin. cukur jela. nanti tumbuh rambut baru.