ttc ( second baby)

anak sulung dah 5 tahun, tapi masih tiada adik, masih tiada kawan untuk bermain... hari2 duk tanya, kenapa orang lain ada adik, dia tak ada adik 😭 kdg hati ni tak tahu nk jwp mcm mana.. sebab masa dia 2thun..mmg dh ikthiar dah utk second baby.. tapi tak da rezeki sampai skrg..(full bf dan period tak regular, sbb on perancang smpai dia 2thn) lepas stop perancang period x okey sampai skrg 😭 dah mcm2 try.. MOHON sahabat semua bg kata2 semangat, kdg down giler.. tgk kwn2 nak tmbh je.. terus lekat 😭#ingintahu #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Awak boleh jumpa gynaecology untuk tgk kesuburan peranakan dalaman awak. Sbb awak stop perancang dah 3 tahun la kan. Lama juga tu hormon awak x stabil. Better awak pergi check. Kalau x period biasanye Dr akan bg ubat turun darah. Untuk situasi anak awak tu, boleh bawa die main2 dgn jiran sebaya die ke. 5 tahun dah boleh hantar die ke play school supaya die ada kawan untuk main bersama. In a way dpt distract die dr tanya awak bila die nk ada adik. Lgpun better awak terus terang dgn anak situasi sebenar (but in a good way ur child can understand).

3y ago

Allahu... Kesiannye awak... Mgkn belum rezeki awak sekeluarga nk tambah zuriat. Abaikan saja toxic2 people yg buat awak stress. Mgkn stress pun salah satu reason awak x lekat. Jgn stress2. Enjoy moment skarang dgn anak sulung. Mgkn Allah nk bg yg lebih baik supaya awak tabah dan sabar menunggu.

Rezeki lain2 awak. Jangan compare life awak dengan orang lain. Kebahagiaan kita allah aturkan lain2 untuk semua orang. Mungkin ada hikmah. Tak perlu down, awak fikir positive mungkin Allah nak bagi awak relax dulu, dapat bagi full attention untuk sorang anak tu dulu. Btw awak pakai perancang apa?

3y ago

saya dulu ambil regulan.. sbb sy full bf ank sy.. sy stop perancang pun mse umur dia 2thn.. lps stop mmg period xtrtur..