Mental leap?

Anak setahun 9+ ni mula tunjuk emosi ya? Ank sy kalau benda dia xsuka/xnk dok ehh ehh ehh jerit yg nyaring Tu siap pakej kalih muka lagi😅 . Dia skrg tidur nak atas badan sy, makan pun tiba2 mcm xnk makan sgt. Tp setakat ni aktif.. Bnyak mengempeng Dan menyusu smpai tertidur lpastu bila Dah lenguh,lama sgt ngempeng Kita nak tarik puting ,dia xbg Trus trjaga mngamuk2..benda emosi perangai ni nampak sgt 2 3 Hari ni.. check suhu xdemam. Check mulut takde ulcer. Xtau nak tumbuh Gigi lagi ke apa.. biasa sy bawa jumpa dentist check Gigi je kalau tiba2 dia xnk mkn ni . Tkut Ada ulcer/tumbuh Gigi yg sy tak prasan. checkup Bulan 7 nnti. Perlu ke sy jumpa pakar pemakanan ? pening fikir.. mmg kalau dah start tunjuk prangai ,emosi ni effect nafsu mkn dia skali ke? Atau ni berkaitan development dia Dan Akan beransur hilang? #ingintahu

2 Balas

bila dh fasa 9+ mmg dh pndai nk tunjuk perasaan mkn pun jd kurang byk nk main lg dilarang lg tu dia buat , bab mkn mmg normal jd kurang kerapkn offer mknn dn pelbagai kan menu takpun sis bg suami suapkan anak mkn sbb dia dh pandai select orang kadang dia tgk kita pun buat taktau , anak saya dri 9+ smpai dh 1y1m mkn mmg kurang tapi dgn papa dia makan laju je effect berat tapi sihat aktif , ni semua fasa yg biasa untuk baby sis depend pada baby ada yg beransur okay ada yg kena struggle sikit 😁

klu anak sye pun mcm tu.. kdg 1x sbulan akan ade mood dye tbe2 x ok, mkn pn sikit2.. ble mood dye x ok tu, memg sume bnde serba x kne, merengek je.. tp slalu nye x lme.. dlm 2-3 hri je.. mood mkn pn kdg effected jgak.. sye just kerapkn offer mkn sbb anak mkn sikit..