Anak sembelit

Anak saya umur 1 tahun 2 bulan dan memgalami sembelit. Skrg dia minum susu anmum, saya dah try tukar susu brand lain tapi dia xnak minum maybe x suka rasa. Dah 4 hari x poop, dia mcm trauma nak poop. #firstbaby

2 Balas

sis. prgi farmasi cri ubat probiotik. bagi dia mkn hari². anak sy 1t 2b, sembelit hampir 3 mgu. 2 hari sekali kalau berak wajib meneran tapi taik x keluar pun. sy asyik sumbat ubat enema yg cair taik tu. baby sy meraung setiap kali buat mcm tu. sampaila ad org ckp ubat tu bahaya duk bg tiap² hari. last dah x tahu nk buat apa, sy p farmasi beli ubat probiotik atas saranan kwn. Alhamdulillah 3 hari duk amal ubat probiotik elok anak berak taik pun lembut je. dah takde mslh. rupanya anak sy ada mslh usus. sampai skrg sy menyesal duk bg ubat enema sampai lubang bontot dia pun mcm ada kesan parut asyik duk sumbat je. jgn jd mcm sy lambat bertindak.

7mo ago

tak. titik atas sudu suap je lam mulut dia. tapi doc ckp, nk campur dlm susu pun boleh.

makan dia mcm mana? air masak bg cukup? buah sayur ada bg x?

7mo ago

Ada, rajin bg mkn buah betik dan sayur juga