Hai!, anak saya satu tahun sepuluh bulan. Saya nak tanya ada tak anak2 yang jenis tak nak makan nasi

Anak saya susah nak makan nasi, seminggu dalam 2-3x sahaja dia makan nasi tu pun dalam 5-6suap. Dia lebih memilih makan sayur, buah & protien. Tapi ke biasanya dia lebih memilih sayur dari yang lain. Saya dah cuba masak pelbagai jenis nasi tetapi masih sama. #anaktakmakannasi

4 Balas

Anak sy pun waktu 1-2 tahun mcm tu sgt payah makan nasi.. so sy gantikan dgn pasta ... spagheti/macaroni seangkatan dgnnya .. ini mmg laju lah.. mee @ bihun pun blh.. tak semestinya nasi shj option sbgai karbo utk dia.. budak2 cepat bosan.. Dan bg dia makan sendiri.. bg dia pegang utensil sendiri.. kita just pantau pantau smbil suap dia sekali..

11mo ago

Ha’ah memang sy bagi mkn sendiri, pasta pon dia taknak kalau roti dia mkn la, kalau bihun dia tak nak kalau suun dia suka. Terima kasih awak kongsi pendapat.

sumber carbo boleh dpt dlm makanan lain. x semestinya nasi, mee pasta kentang carrot tepung mcm2 lagi lah. kena google lahh makanan carbo. atau boleh buat kan finger food. mcm nugget sayur tapi ltk nasi dlm tu sekali. potato stick sayur ltk lah ayam sikit. janji ada sumber carbo lain.

Hi awak. Ada IG tak? Saya suka refer recipe di sini @feedingtinybellies. Anak saya pun kurang nasi sebab saya more to western recipe. Kurang bukan sebab tak nak tapi saya yang jarang masak nasi untuk anak. Harap membantu 🌹

11mo ago

Oh ada satu lagi @theweaninggp 😊

Boleh ganti dgn pasta sis