Anak suka keraskan tangan & kaki

Anak saya suka keras kan badan angkat tangan keatas dan luruskan kaki kejang2 macamtu.. lepastu smpai merah2 muka.. normal ke? mcm nak terbang gaya nya.. anak sy belum pusing bdn utk meniarap lagi. ni tanda yg normal & sihat ataupun tidak?

1 Balas

normal. sbb dia tgh cuba nk meniarap tu. buat tummy time sllu. ibu pun kena ajar n bantu dia cara nk meniarap. like ngiringkan dia. urut2 tepi bdn kaki dia blkg dia. biar lama2 dia boleh meniarap n menelentang

1y ago

hehehe sama2. nnt boleh jugak cari video2 kt youtube cara tolong anak meniarap n menelentang. sbb klau kita tolong nnt jd cpt la sikit. tummy time sllu nk bg blkg badan dia, leher n kepala jd tegap haaa. sbb nnt dia nk duduk pulak utk mkn so blkg mmg kena strong. sekali sekala berdirikan dia pun boleh sbb kaki keras2 kn cmtu kdg2 nk berdiri tu. anak sy skrg 5 bulan stgh dr 4 bulan kerja nk berdiri x sabar2 hahaha.