Meminta pendapat, ilmu yg mommies semua tahu.

anak saya skrg 1 tahun 2 bulan. sejak dia lahir saya ambik perancang depo. tak pernah miss. sejak itu jugak bila bersama suami tak pernah “buang dalam” sebab nak jaga. baru baru ni kami ada bersama tapi “buang dalam” sejak berapa hari dari tu saya jadi serba tak kena. perut rasa kembung jee. badan jadi letih, pening kepala, kadang mcm mual, kram bawah perut pun ada. saya punya period tetap dtg walaupun sikit setiap bulan. doktor kata selalunya bila ambik depo and ditambah pulak dgn breastfeed period takda. tapi saya tiap bulan ada jugak. tapi saya tak tahu nak track waktu subur saya sebab period tu dtg sehari dua pastu kadang stop pastu malam ada lagi mcm tuu. pendek cerita, saya nak tanya momies yg berpengalaman possible ke kalau baru “buang dalam” sekali sahaja untuk pregnant? skrg pun bila anak saya menyusu badan rasa pedihh nipple saya. tolong share pengalaman atau apa apa yg berkaitan mommy tahu yaa. tq momiess 🥹❤️#bantusharing #ingintahu

2 Balas

Sy guna perancang depo juga hampir 2 tahun 7 bulan. Sepanjang ambik depo nie mmg period tp period mcm awak lah sikit sehari, kadang pakai pad langsung x de apa. Sy masih breastfeeding anak juga tp x kerap. Possible je nk pregnant kalau suami lepas dalam. Atau pun mungkin jenis rahim sensitive, awak alami symptoms mcm preggy, tp sebenarnye x preggy. Sy pun lebih kurang. Sy mmg suami jenis lepas dalam. Lpastu seminggu 2 minggu datang la mual, nausea semua ada, tp bila check UPT always negative. Tanya nurse, die kata rahim sy sensitive. Maybe semen husband tu trigger hormon kita. Awak nk kepastian, boleh test UPT dahulu.

Possible utk pregnant sbb apa jua perancang 1% boleh jadi hamil. apapun buat UPT ya!