bila perlu mula bagi makan jika lahir pramatang?

hi. anak saya lahir pramatang 36minggu, sekarang berusia 5bulan. bulan depan cukup 6 bulan boleh diberi makan terus ke atau kena tunggu cukup bulan? ikutkan dia punya umur 4bulan jika dia lahir pramatang.#ingintahu #bantusharing

5 Balas

Puan boleh tnya kt pakar nti. Baby ada monthly check up ngn doctor pakar kan. Sbb baby sy pun prem juga. Doctor bagi dia mkn masa umor 6 bulan ikut tarikh dia lahir(2 bulan awal) sbb dia dah boleh duduk tegak tnpa sokongan. Klu was2 nak bagi mkn baik jgn dulu sbb perut baby prem ni lain dari baby term. Usus belum matang lg atau ready utk makanan. Apa2pun puan tnya doctor pakar ye. Perkembangan anak pun ada yg cpt ada yg lambat. So jgn risau.

2y ago

takde follow up pakar pun, hanya kk biasa je. haritu nurse ad tny hospital takde bg appointment ke. masuk 5bulan nie pun xde check apa2 pun. anak sy lahir di hospital ipoh

Tanya Dr pakar nanti.. Baby lain2.. Ada baby prem boleh makan bila 6 bulan.. Ada yg kena tunggu lewat sikit bru boleh bagi makan.. Anak sy prem.. Start makan bila masuk 10 bulan.. Ada masalah saluran pemakanan & mslh lain.. Pape pon tnye Dr ye..

pelik juga. yg sy tahu baby prem ni ada follow up ngn pakar sbb nk tgk perkembangan. lain hospital lain cara kot.

Boleh sis anak saya baby pramatang 35 minggu,6 bulan saya dah start bagi makan☺️

better tanya doktor dlu

2y ago

doktor kata boleh je bagi makan. tp tu lah rasa ragu2 pulak