anak saya tolak susu dada… tolong share tips tambah susu please 🥺

anak saya dah umur 2 bulan tapi dia selera tinggi. most of the time dia marah kalau direct breastfeed sbb susu keluar slow sgt so dia prefer susu botol. ada tips tak untuk tambah susu badan + cepatkan pengeluaran susu? saya dah buntu… please bantu saya para ibu sekalian, TQ 😭🙏🏻 #firstbaby #pleasehelp

3 Balas

Puan buat pegangan C pada payudara semasa penyusuan utk aliran susu yg baik. Pastikan lekapan mulut anak pada areola dgn betul. Untuk tambah susu badan, cara terbaik ialah kerapkan penyusuan /pam 3 jam sekali. Lagi kerap penyusuan / pam lg banyak signal ke otak minta penghasilan dan pengeluaran susu dgn baik utk Ibu dan anak. Be a happy mom. Elakkan stress Minum air kosong secukupnya. Makan dgn pemakanan yg baik lg sihat. Jangan bg diri lapar. Boleh dapatkan bimbingan drpd nurse laktasi / kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan.

sama macam saya. antara tips yang menjadi dengan saya bila saya minum air masak banyak. untuk sampingan selalunya saya minum milo, air longan. makan sayur sawi, brokoli. makan kena on time, and makan banyak. kalau tak menjadi jugak, sis pergi farmasi beli ubat tambah susu. nama ubat tu domperidone. ataupun ubat nama maxolone. saya makan ubat tu alhamdulillah cukup susu. saya prefer ubat dari supplemen sebab lebih murah.

1y ago

sebut je nama ubat tu. domperidone. dia ada dalam 10 biji macam tu. sebiji sehari.

sy mkn lobak putih, air Horlick, roti gardenia jagung....mmg meriah susu...lepas tu jgn stress, kerap kn je penyusuan...